Polso.fi

Valikko

 

 

Viimeisin päivitys:
22.2.2021 19:45:16

Perhonjokilaakso syksy 1892


Tämä kirjoitus on julkaistu Perhonjokilaakso-lehdessä

Tämän vuoden aikana on näillä seuduin laitettu vireille todella monta myllyn rakentamispuuhaa ja onpa mukana ollut sahojakin. Viime keväänä jätti veteliläinen torppari Juho Juhonpoika Polso Vaasan läänin kuvernöörille anomuksen, että hänelle annettaisiin lupa ja laillinen oikeus rakentaa vesivoimalla käyvä ja kahdella kivellä varustettu jauhomylly sekä yksiraaminen sahalaitos niin kutsuttuun Alajokeen, joka laskee Halsuan järvestä.

Laitoksen suunniteltu paikka sijaitsee noin kilometrin päässä mainitusta järvestä länteen päin ja on osa Halsuan kylää Vetelin pitäjässä. Myllyn paikan Polso oli vuonna 1885 vuokrannut 50 vuodeksi Pelias Matinpoika Kauppiselta. Vuokrattu alue oli 22 1/4 tynnyrialan niittypalsta Alajoen pohjoispuolella ja osa Kauppisen omistamaa (5/32 osan) perintömaata. Vuokrausehdot olivat seuraavat:

1. Vuokraaja maksaa vuotuista veroa Kauppiselle sillätavoin, että jauhattaa kaikki sen viljan mitä hän omassa talossani tarvitse ja tekee tarvittavat ryynit. Jos maalle laitetaan saha ja tamppauslaitos, niin Polso sahaa lautoja ja plankkuja sen mitä Kauppinen oman talonsa tarpeiksi tarvitsee ja tamppaa kaikki talossa tarvittavat villavaatteet. Tämän lisäksi Polson tulee tehdä yksi taksvärkkipäivä heinäaikaan ja talon ruuin.

2. On sovittu," että viljanjauhattaminen siinä tapauksessa, jos arentaattorilla ei olis myllyä, pitää olla minulle yksi sata kymmenen tynnyriä". Vielä pitää vuokraajan "jos hän pärehöylän myllyynsä laittaa", höylätä Kauppisen tarvitsemat päreet.

Lopuksi Kauppinen sitoutui siihen, että hän vuokra-ajan umpeutuessa korvaa Polson vuokramaalla tuossa vaiheessa vielä olevat rakennukset uskottujen miesten arvion mukaan.

Lähde: Vaasan läänin kuvernöörin arkisto
Home > Arkisto > Artikkeleita > Perhonjokilaakso syksy 1892
Copyright © 2010, Polso-seura, Tämä sivu on kasattu sydänverellä ilman yhteiskunnan tukea saati EU-hankeaktivaattoreita.
Verkkopalveluntarjoajamme lupaa, että sivustomme sijaitsee hiilineutraalissa palvelinkeskuksessa. Palautetta sivustosta ja kehitysehdotuksiasi voit jättää tästä.