Polso.fi

Valikko

 

 

Viimeisin päivitys:
22.2.2021 19:45:16

Sijainti

Polso sijaitsee kaiken keskellä.
Tarkemmin sijainti voitaisiin määritellä kulkemalla isoimmalta kehältä pienemmille: Olemme Euroopassa, Suomessa, Länsi-Suomen läänissä, Keski-Pohjanmaan maakunnassa, Vetelin kunnassa. Polsoon on kaikkialta suunnilleen yhtä pitkä matka. Polson kylästä on puolestaan matkaa Halsuan kirkolle seitsemän kilometriä, Veteliin noin 15, Kaustiselle 25 ja Kokkolaan 75. Lähin rautatieasema on Kokkolassa ja lentokenttä Kruunupyyssä, jonne matkaa kertyy noin 65 kilometriä.

Hieman mittakaavaa antaa vertaileminen pääkaupunkiseudulla asuvien valituksiin pitkistä ja ruuhkaisista työmatkoista, jotka saattavat viedä kolmekin tuntia päivästä. Jos piirtää Polso keskipisteenä ympyrän karkeasti puolentoista tunnin ajomatkan päähän, sen sisään jää kaksitoista kaupunkia: Haapajärvi, Nivala, Ylivieska, Kannus, Kokkola, Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Kauhava, Lapua, Seinäjoki, Alajärvi ja Saarijärvi. Perustellusti voidaan siis todeta, että Polson sijainti on keskeinen.


Polson kylä on maisemiltaan pelto- ja metsävaltaista seutua.
Sitä halkoo alajuoksullaan, Siponkoskella Vetelin- eli Perhonjokeen yhtyvä Halsuanjoki. Erityispiirteenä on kylän laidalle reunansa työntävä Pilvineva, joka on talvisin runsaasti moottorikelkkailtua Natura-aluetta.

Polson kylässä on ollut asukkaita 1500-luvun lopulta.
Joen varteen, nykyään maantieteellisesti kylän keskelle, silloin
keskelle ei-mitään, muutti ensimmäisen pellon raivaaja pystyttämään asumuksiaan. Ennen sitä alueella oli vieraillut lähinnä joitain kivikautisia metsästäjiä, jotka asustelivat jossain joen alajuoksulla, Tunkkarilla tai vielä sitäkin alempana. Kylän vanhin säilynyt rakennus, tiettävästi myös kylän vanhimmalla asuinpaikalla, on edelleen käytössä. Muuten vanhasta rakennuskannasta on säilynyt vain eräs toinen keskipohjalaisen rakennusperinteen mukainen tilan päärakennus sekä joitain
todennäköisimmin 1800-luvulta peräisin olevia talousrakennuksia.
Nykyään asutuksen vähitellen hajaannuttua, Polsoa riittää joen varrella useammalle kilometrille. Joen partaille onkin kaupungistumisen ja muuttoliikehdinnän myötä noussut moniaita kesähuviloita ja lomaparatiiseja talvet betonilähiöissä kituville siirtolaisille.

Polsossa on aina yhtä kivaa piipahtaa.
Luonnonkaunis, viljava seutu kalaisine jokineen houkuttelee vierailijan pysähtymään äärelleen kerran jos toisenkin.

Kun tullaan Kokkolan suunnalta, ajetaan Vetelin keskustan ohi kymmenen kilometriä. Vastassa on Sillanpään risteys, josta suunnaksi valitaan vasemmalle lähtevä Halsuantie - oikealle lähtevä menee Evijärvelle. Kun tietä on ajeltu kuutisen kilometriä, saavutaan Polson kylälle.
Jyväskylän suunnalta tultaessa on ajettava Oksakosken ohi, kunnes ennätetään Puuroselle, josta on opastus Polsoon.
Aina Reis- ja Lestijärveltä Halsuan kirkonkylän kautta Räyrinkiin ja Evijärvelle menee myös tie, ja sitä pohjoisesta Halsuan ohi käytäessä ei voida välttyä päätymästä Polsoon, jopa ohikin. Sama tilanne on etelän suunnalta, Evijärveltä tultaessa.
Home > Kylä > Sijainti
Copyright © 2010, Polso-seura, Tämä sivu on kasattu sydänverellä ilman yhteiskunnan tukea saati EU-hankeaktivaattoreita.
Verkkopalveluntarjoajamme lupaa, että sivustomme sijaitsee hiilineutraalissa palvelinkeskuksessa. Palautetta sivustosta ja kehitysehdotuksiasi voit jättää tästä.