Polso.fi

Valikko

 

 

Viimeisin päivitys:
22.2.2021 19:45:16

Ajankohtaista jatkuu

17.04.2016
14.4.2016 aamuyöllä kahden aikaan kylän ohi vietiin isoa kuljetusta, jonka takia sähkö katkaistiin tunniksi. Huhutaan, että kuljetettua isoa säiliötä vietiin Äänekosken uudelle biotehtaalle ja että tällaisia kuljetuksia olisi kevään aikana kaksikymmentä. Kolonnalla kesti yli puoli tuntia selvitä kylän ohi. Aamuksi saattueen piti olla Lestijärvellä, josta matka jatkuisi seuraavana yönä kohti määräpaikkaa. Keskisuomalaisen uutisjuttu aiheesta >>
Katso kuvat kuvapankista


22.03.2016
Näinä aikoina vuodesta - kun yöpakkaset tekivät kunnon hankikelit - sitä taas ihminen muistaa, että viiden minuutin hiihdon päässä kotiovelta sijaitsee Pilvineva, tuo monen tuhannen hehtaarin laajuinen soidensuojelualue. Nyt sinne kannattaa mennä: kävellen tai hiihtäen, jopa pyörällä. Jos päristely vaikuttaa mielenkiintoisemmalta puuhalta, niin sitä varten suon halki on tehty moottorikelkkareitti. Tältä Pilvinevalla näytti tänään, ja hiihtäen pääsi äkkiä.

 
25.01.2016 Laskiaiset 
Entisten ja nykyisten pyhäkoululaisten ja opettajien yhteistä laskettelupäivää vietettiin Polsossa Halsuanjokitörmällä sunnuntaina 24.1. Tapahtuma kokosi mukavan määrän osanottajia. Jokitörmällä oli mäenlaskumahdollisuus, ja kireiden pakkasten ansiosta joessa oli kunnon jää, jolla pystyi luistella ja ottaa kyytiä napakelekasa vaikka pyörryksiin asti. Aktiviteettien jälkeen laulettiin ja juotiin kuumaa mehua.


06.01.2016 Hyvää uutta vuotta 
Polsossakin paukkuu näillä ajoin pakkanen. Uuden vuoden myötä onnistuimme palauttamaan pitkään kadoksissa olleen kuvapankkimme takaisin katseltavaksi.
Polso.fi-sivulla on kuluneena vuonna ollut vilkasta. Kuukausittainen kävijämäärä on tilastoinnin mukaan ollut keskikokoisen suomalaisen kunnan verran, päivittänkin on kirjautunut parhaimmillaan jopa kaksisataa käyntiä. Yksittäisiä sivuja on sivuvierailujen aikana avattu montakymmentä tuhatta kuukausittain. Määrä on suuri, jos sitä vertaa vaikkapa Polso-sukunimisiin maailmassa. Tämä yllättävä fakta tietysti asettaa paineita hiljaiseloa viettäneelle sivun ylläpidolle. Ehkä sitä vielä joskus jotain ehtisi tällekin sivulle tehdä. Sen myötä menestystä alkaneelle vuodelle 2016!

10.01.2015
Hyvää uutta vuotta 2015
 
Vuodenvaihteen Perhonjokilaaksossa oli peräti koko sivu Polsosta. Vastaavaa ei ole tapahtunut ihan viime vuosina. Sen myötä hyvää alkanutta vuotta!


20.7.2014 Avoinmaaseutu.fi
Olisi kiva viedä lapset tutustumaan lehmiin, mutta miten se onnistuu? Entä mistä saisi maukasta marjamehua tai spelttijauhoja? Uusi verkkosivusto auttaa. Sivusto on ollut nyt avoinna runsaan kuukauden. Mukana on yli 70 tilaa, jotka ovat valmiita avaamaan ovensa kuluttajille, ja myynnissä lähes 400 tuotenimikettä. Verkkokaupassa myydään elintarvikkeiden lisäksi muun muassa lahja- ja koriste-esineitä, kosmetiikkaa, pesuaineita, lankaa ja kirjoja. Kriteerinä on, että tuotteet on valmistettu Suomessa ja mieluiten kokonaan kotimaisista raaka-aineista. Lisääkin myytäviä tuotteita kaivattaisiin.
http://www.avoinmaaseutu.fi/

03.06.2014 Paikan henki historiallisella Keski-Pohjanmaalla

Maanantaina Kokkolan yliopistokeskuksessa julkaistiin poikkitieteellinen Genius Loci eli Paikan henki -sivusto, joka kokoaa tarinoita Keski-Pohjanmaalta. Alueen asukkaat ovat saaneet ja saavat yhä itse jättää nettisivuille tarinoita ja paikkatietoja. Mukana on murhetarinoita, kertomuksia maasta, merestä ja henkisyydestä: kirkoista, kirkkopoluista ja piilopirteistä, laivanrakennuksesta, aarteista, jopa kummituksista. Sivuilla voi liikkua kohteiden välillä virtuaalisesti tai ottaa älypuhelimen retkelle mukaan kertomaan tarinoita. Tarkoituksena onkin tarjota taustamateriaalia omaehtoiseen seikkailuun ja matkailuun alueella.

Hanke lähti liikkeelle seitsemän vuotta sitten. Aluksi maaseudulla, syrjässä pääreiteiltä sijaitsevia kohteita haluttiin mukaan kehitteillä olevien pyhiinvaellusreittien verkostoon. Tavoitteena oli löytää hengellisiä ja henkisiä kohteita. Vuosien varrella tavoite ja toiminta laajeni. Tällä hetkellä tarinoita on noin 600. Genius Loci-sivut: http://geniusloci.chydenius.fi/index.php?lang=fi >>


25.03.2014 Kemoran moottorirata uusille omistajille
Vetelin kunta myy Pitkäkoski Oy:n kautta omistamansa Kemoran moottoriradan, 24 vuotta toimineen liukkaankelin ajoharjoitteluradan sekä Savelan leirintäalueen, joka sijaitsee Halsuanjoen varressa aivan moottoriradan vieressä. Moottoriradan ostajat ovat tähän saakka rataa hallinnoineen Pitkäkoski Oy:n henkilöstöä, ja moottorirataa ylläpitämään perustetaan uusi yhtiö. Perhonjokilaakso-lehden uutisen mukaan tarkoituksena on kehittää erityisesti liukkaankelin radan sekä moottoriradan käyttöä koulutus- ja testaustarkoituksiin yrityksille. Myös matkailupalveluiden tarjonnan lisääminen on uusien omistajien intresseissä. Siihen alueen luontokohteet tarjoavat hyvät mahdollisuudet. Radikaaleja muutoksia nykyiseen toimintaan ei ole tulossa, ja Kemora-nimi säilyy. Kunta luopuu moottoriradasta, koska tämänkaltaisen toiminnan pyörittäminen ei kuulu kunnan ydintoimintoihin. Yksityisen omistajan on myös mahdollista kehittää toimintaa mm. investointitukien avulla. Kauppasumma oli 700 000 euroa. Pitkäkoski Oy jää kunnan omistukseen.

Aikaisemmin talvella kunta aloitti Pitkäkosken alueen rantakaavan teon ja asetti osallistumis- ja arviointisuunnitelman julkisesti nähtäville. Tavoitteena kaavassa on Savelan leirintäalueen kehittäminen. Kaava koskee vain kunnan ja Pitkäkoski Oy:n omistamia maita, ja maakuntakaavassa alue on maaseudun kehittämisen kohdealuetta, jossa yhdistyy toiminnallisesti erilaisia intressejä, kuten mm. koskikalastus ja moottoriurheilu. Kuvituksena käytetty logo on Kemoran materiaalipankista. Kemoran moottoriradan sivut >>


05.01.2014 Halsuanjoen ekologinen tila tyydyttävä 
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on teettänyt arvion ympäristön tilasta alueellaan, ja siinä alueen vesistöt on luokiteltu kuntonsa mukaan viiteen luokkaan. Halsuanjärven ja -joen, kuten koko Perhonjoenkin ekologinen tila on määritelty tyydyttäväksi, kun tavoitteena on hyvä tai erinomainen. Ekologinen luokittelu tarkoittaa sitä, että veden laadun lisäksi luokittelussa otetaan huomioon vedessä olevan eliöstön kunto. Luonnonvesien laadun parantamisessa suurin merkitys on kuormituksen vähentämisellä. Ely-keskuksen arvion mukaan maatalous on suurin kuormittaja, ja sen vaikutusta voidaan vähentää suojavyöhykkeillä sekä niin, että pellot ovat talven yli kyntämättä. Toisiksi suurin kuormittaja on metsätalous ja kolmantena tulee turvetuotanto, joskaan sen kuormitus ei koostu ravinteista vaan kiintoaineesta. Haja-asutusalueiden asuinkiinteistöjen viemärivesien valumilla ei katsota olevan suurta merkitystä Perhonjoen vesistöalueella. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Perhonjokilaakso-lehti.

Valokuva on otettu joulun välipäivinä 2013, jolloin Halsuanjoen virtaama oli poikkeuksellisen suuri. Venetjoen tekojärven juoksutus oli lupaehtojen mukaisessa maksimissaan. Kylän kohdalla vesi nousi pelloille saakka. Linkki pintavesien ekologisen tilan raporttiin >>


21.08.2013 Keski-Pohjanmaan liitto kartoittaa kaivostoiminnan sosiaalisia vaikutuksia
Keski-Pohjanmaan litium- ja ilmeniittiesiintymät ovat suuruudeltaan Euroopankin mittakaavassa merkittäviä. Litiumia käytetään akkumateriaaleissa, joita tulevaisuudessa tullaan tarvitsemaan entistä enemmän mm. uusiutuvan energian varastointiin – akkuihin ja paristoihin.
Keski-Pohjanmaalla on menneillään kaksi kaivostoimintaan tähtäävää hanketta, joista toisen, Ullavan Läntän, vaikutukset näyttäisivät ulottuvan Halsuanjärven ja sitä kautta myös Halsuanjoen vesistöön.
Hankkeet ovat niin pitkällä, että Keski-Pohjanmaalla saatetaan aloittaa kaivostoiminta jo lähivuosina. Kaivostoiminnan aloittaminen toisi tulevaisuudessa erilaisia ihmisiin ja yhteiskuntaan kohdistuvia vaikutuksia Keski-Pohjanmaalle. Keski-Pohjanmaan liitto haluaa olla mukana kestävän kaivosteollisuuden kehittämisessä ja selvittää kaivosteollisuuden sosiaalisia vaikutuksia alueensa ihmisiin. Tämä toteutetaan sähköisellä kyselyllä, johon pääsee vastaamaan 21.8.2013 – 20.9.2013 sähköisesti.
Linkki Keski-Pohjanmaan liiton sivulle, josta löytyy myös kyselylomake >>


06.04.2013 Pönttöpyhäkoulu
Pyhäkoululaisille oli tarjolla vähän erilainen pyhäkoulu, kun lauantaina 6.4. kokoonnuttiin tekemään porukalla linnunpönttöjä. Pöntöt lähtivät sitten pyhäkoululaisten mukana ympäri kylää, menipä muutama naapurikunnankin puolelle. 


01.05.2012 Tulvahuippu osui vapulle
Tänä keväänä ehdittiin jo uskoa, ettei kovia tulvia tulisikaan, mutta huhtikuun lopulla vedet alkoivat nousta. Alajoen myllyn padolla virtaamien on tänä keväänä suurimmillaan laskettu olleen 85 kuutiota sekunnissa. Viimeksi vesi on ollut yhtä korkealla yli kymmenen vuotta sitten, vuonna 2000. Yläpuolisessa Halsuanjärvessä tulvakorkeus oli Perhonjokilaakso-lehden mukaan 120,50. Lehden tietojen mukaan pahin tulva nykyisen säännöstelykulttuurin aikana on koettu 1977, jolloin virtaamaa oli 90 kuutiota sekunnissa. Katso tulvakuvia kuvapankistamme >>

10.01.2012 Kemora teettää meluselvityksen
Loppuvuoden hulinassa on jäänyt tyystin raportoimatta tämä Polsoakin sivuava aihe. Kemoran kanssa on 1980-luvulta saakka ainakin näillä nurkilla eletty rauhanomaista rinnakkaiseloa. Aina toisinaan on kummasteltu ajojen ääntä tyyliin, mitenkähän ne pystyy sielä olehan ko tääläki käy näin kova mökä.
Polsosta matkaa radalle on parisen kilometriä. Sitäkin lähempänä asuvia ihmisiä on, ja ilmeisesti joitakin meteli ja lisääntyneet ajopäivät ovat alkaneet häiritä enemmänkin. Metelin voimaa ei ainakaan vähennä radan ympärillä olevien metsäalueiden viimeaikainen raivaaminen pelloksi. Kunnan ympäristölautakunnalle onkin laadittu aiheesta kirjelmä, jonka lopputuloksena ratayhtiö on ilmoittanut teettävänsä meluselvityksen Sito Oy:lla. Selvitys tehdään vuoden -12 aikana. Lisätietoa Kemoran uutiskirjeestä: http://www.kemora.fi/Kemora_News_3-2011.pdf
YLE paikallisuutisten kirjoittamaa: http://yle.fi/alueet/keski-pohjanmaa/2011/10/kemoran_moottorirata_arsyttaa_asukkaita_2964585.html
Ilmakuva Kemoran radasta on lainattu yhtiön kuvapankista.

03.01.2012 Polso-seura toivottaa

kaikille oikein hyvää alkanutta vuotta 2012! Jouluntoivotuksetkin olisi tietysti toivoteltu, mikäli olisi ajoissa muistettu.

25.10.2011 Kanteleet netissä
Polsolainen mestaripelimanni Voitto Isosaari avasi perustamalleen nostalgiset-ryhmälle oman nettisivun. Sivun on tarkoitus koota yhteen vanhojen nostalgiakanteleiden harrastajia. Puolivirallisessa kerhossa harrastetaan soittamista kaikissa muodoissa, ja kerhosta on tarkoitus koota myös soittoporukoita erilaisiin tilaisuuksiin. Nettisivuilla esitellään Isosaaren keräämä soitinkokoelma, joka on kerholaisten käytössä. Kuvassa on kokoelman ns. "juoperilainen" Soitto-Sannan kantele, kuva Voitto Isosaaren. Sivuihin voi tutustua osoitteessa: http://www.kanteleet.fi/

15.10.2011 Karhu söi hirveä
Karhun kerrotaan syöneen kaadetun hirven suolet ihan kylän laitamilla, Arkkukankaaseen menevän viljelystien varressa. Iltahämärissä kaadetun ja teurastetun hirven suolet oli hirvimiesten yllätykseksi syöty, kun lihoja mentiin aamulla noutamaan. Lihasta karhu ei ollut saanut oikein irti, olipahan vain vetänyt ruhon viereiseen ojaan. Muitakin havaintoja lähistöllä liikkuneista karhuista on tehty viime aikoina. 

08.08.2011 Simpukoita uimapaikalla
Uimalahdella on tämän kesän uintiretkillä tavattu usein tällaisia simpukoita. Hiekkasärkällä pohjassa pystyasennossa melko paljon majailevia simpukoita ei ole toistaiseksi tunnistettu, mutta uhanalainen raakku se ei kumminkaan liene. Raakku kun viihtyy kirkasvetisissä joissa, mitä Halsuanjoki ei missään nimessä ole. Kyseessä lienee pikkujärvisimpukka (Anodonta anatina) tai joku kolmesta jokisimpukasta. Järvissä tällaisia simpukoita on nähty usein, mutta tässä joessa ei miesmuistiin. Vain pieniä herneen kokoisia pallosimpukoita on ennenkin ollut runsaasti. Klikkaamalla saat isomman kuvan. Nilviäisiin luettavia eri simpukkalajeja on kaikkiaan n. 25 000. Lisätietoa suomalaisista simpukoista saat täältä: http://edu.vantaa.fi/vasamanet/sisalto/suomen%20elaimet/nilviaiset/nilvi4.htm


22.06.2011 Juhannus Polsossa
Polso-seura toivottaa Hyvää Juhannusta! Juhannussäästä on ennusteiden mukaan tulossa sateinen, mutta mikäli säät sallivat, taas poltetaan perinteeksi muodostunut kokko Antintuvan rannassa. Ainakaan metsäpalovaroitus ei estäne polttamista. Kokko syttyy aattoiltana 24.6. noin kello 21. Omat eväät mukaan. Tervetuloa ystävät ja kylän miehet!

21.06.2011 Isosaarentietä kunnostetaan
Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on suunnittelemassa Lepistö-Isosaari-tien rakenteen parantamista siten että kelirikkojen vaikutukset vähenisivät ja painorajoitukset voitaisiin poistaa. Tie pysyy soratienä ja se kulkee samoja linjoja edelleen. Yleisö saa tutustua suunnitelmiin huomenna keskiviikkoiltana Halsuan kunnantalolla.

18.06.2011 Sonera vie puhelinkeskuksen
Kaupalliset toimijat eivät tunnu olevan kiinnostuneita maaseudun asukkaista. Sonera on ilmoittanut, ettei se enää uusi lankapuhelinkeskusta kylälle ja vaihtaa vielä jäljelläolevat kiinteät puhelimet langattomiin. Myös laajakaistaa yhtiön markkinamiehet ja -naiset ovat yrittäneet puhelimitse vaihtaa langattomaan. Taka-ajatuksena on kaiketi kerätä lankapuhelinlinjatkin pois. Langattoman netin toiminnasta on kuitenkin useimmiten kehnoja kokemuksia. Osuuskunta Keskikaista ja KASE-net rakentavat maakuntaan valokaapeliverkkoa, joka on oikeastaan ainut todellinen vaihtoehto puhelinlinjoja pitkin kulkevalle netille. Nyt on taas yksi syy jouduttaa tätä verkkoa meidänkin ulottuvillemme. Täytä siis pikimmiten Kasen laajakaistakysely netissä >>


11.06.2011 Kuvapankki

Polso-seuran valokuvapankki on nyt virallisesti julkaistu. Sisältö koostuu pääasiassa vanhoista kuvista ja sitä päivitetään tasaisen epätasaisesti. Mukaan olisi toki mukavaa saada kuvia myös nykyisestä elämästä kylällä. Valokuvasivulla voit vapaasti selata ja kommentoida valokuvia. Olisimme kiitollisia, mikäli kertoisit mahdolliset omat muistosi valokuvista kommentteina kuvasivuilla. Palautetta valokuvista ja kuvatoiveita voi lähettää myös palautelomakkeemme kautta. Jos sinulla olisi joku vanha tai uusi kuva lisättäväksi, ilmoita siita samaa kautta! Tässä kuvassa on Peltolankosken vesimylly kuvattuna joskus 1960-luvulla. Kuvapankki on osoitteessa www.polso.fi/kuvapankki


13.03.2011 Yksinäinen mustarastas
talvehti tänä vuonna Polsossa. Mustarastas on osittaismuuttaja, jonka kannasta suurin osa muuttaa loka–marraskuussa Länsi-Eurooppaan, etenkin Ranskaan ja Isoon-Britanniaan. Jostain syystä tämä yksilö on päättänyt jäädä, vaikka talvi ei erityisen leuto olekaan ollut. Ruokaansa se on saanut lintulaudalta, ja koristeomenapuun marjojakin sen on nähty syövän.

20.02.2011 Landelooks
Vuonna 2005 perustettu helsinkiläistä katumuotia esittelevä Hel Looks -sivu on saanut varteenotettavan kilpailijan, kun nettiin on noussut Landelooks -blogi, jossa on esillä sivun oman kuvauksen mukaan "100 % tyyliä suoraan alkujuuriltaan".
Blogi sai alkunsa, kun loviisalainen Sanni Turunen alkoi ikuistaa kotipaikkakuntalaisiaan kuviin. Hän halusi tuoda vaihtoehdon seuraamiensa katumuotiblogien rinnalle. Tämä lähes Kalliokosken Sanaan verrattavissa olevan kulttuurijulkaisu on luettavissa osoitteessa http://landelooks.wordpress.com/
Tästä voi puolestaan vertailun vuoksi tirkistellä pääkaupungin kotkotuksia http://www.hel-looks.com/archive/#20110216_02

24.12.2010 Hyvää joulua
ja onnellista tulevaa uutta vuotta 2011 kaikille sivujemme lukijoille!

29.11.2010 Koskikara
on asustellut viime päivinä Halsuanjoella Polson kohdalla. Huiman näköisesti se kaivelee pohjasta syömistä ja käy välillä pulahtamassa hyisessä vedessä. Koskikarat pesivät Euroopan pohjoisimmissa osissa ja muuttavat etelämmäksi sulapaikkoihin talveksi. Suomessa pesii 250–300 paria, mutta talvehtii 5 000 – 10 000 yksilöä, jotka tulevat lähinnä Pohjois-Norjasta ja Koillis-Venäjältä.

19.11.2010 Saarelalla avoimet ovet
Polsossa on maauskoa. Maatalousyhtymä Saarela on rakentanut uutta kahden lypsyrobotin navettaa kuluneen vuoden. Navettaan on tulossa 120 lehmää, joiden tuotos tullee olemaan 1,1-1,4 miljoonaa kiloa vuodessa. Lypsyn koneellistaminen vapauttaa työvoimaa muihin töihin ja mahdollistaa näin eläinluvun kasvattamisen. Myös maidon laadun sanotaan pysyvän tasaisempana robotin lypsämänä.
Uudessa navetassa on mietitty myös energiataloutta. Vuosittain otetaan talteen 36 000 kilowattia maidon jäähdytyksessä syntyvää hukkalämpöä ja sillä lämmitetään käyttövettä. Ilmanvaihdossa on luovuttu energiaa kuluttavista huippuimureista. Saarelan vastavalmistuneessa navetassa vietettiin torstaina 19.11. esittelypäivää. 

29.08.2010 Karhu kierteli kylää
Tällaisia mesikämmenen jälkiä löytyi Korteniituntieltä elokuun lopussa. Kuulopuheita muistakin havainnoista on liikkunut.
Suomessa karhuja on arvioitu olevan 900-1300. Normaalisti käyttäytyvä erämaakarhu väistää ihmistä luonnossa, mikäli tämä vain on mahdollista ja mikäli ihminen ei syystä tai toisesta herätä pedon luontaista saalistusvaistoa. Karhu kuitenkin saattaa puolustaa aggressiivisesti pesäpaikkaansa, ja varsinkin emokarhu, joka on liikkeellä pentunsa kanssa, saattaa hyökätä ihmisen kimppuun tulkitessaan tilanteen vaaralliseksi pennulle. Viimeisen sadan vuoden aikana karhu on tiettävästi surmannut Suomessa yhden ihmisen.

30.07.2010 Sleyn Polson osasto 80 vuotta

Juhlat pidetään Antintuvan pihamaalla sunnuntaina 8.8.2010 kello 13. Lue lisää täältä>>

10.07.2010 menestystä Polson juoksijoille
Kansainvälinen 17. Vetelin markkinahölkkä juostiin tänään klo 14 Vetelin keskustan maastossa. Osanottajia tässä Veteli-tuurin kolmannessa osakilpailussa oli parisensataa, ja matkaa 6,6 kilometriä. Naisten sarjan voiton vei Tatjana Eskolin (ajalla 27.08), ja toiseksi tuli Anne Polso (27.55), hänkin Polsosta lähtöisin. Naiset 40 -sarjassa kolmanneksi tuli Kaija Polso (37.31). Miesten kuntosarjan viidenneksi tuli Matti isosaari (28.07). Kaikki polsolaiset edustavat Vetelin Urheilijoita. Lue kaikki juoksun tulokset täältä >>

23.06.2010 Hyvää Juhannusta!
Polson antintuvanrannassa poltetaan taas juhannuskokkoa. Jo noin viidenkymmenen vuoden ajan kokolle on kerääntynyt kyläläisiä ja muita satunnaisia vierailijoita viettämään suven suurta juhlaa. Maamiesseuran pöytäkirjojen perusteella tiedetään kokoonnutun nuotiolle Vanhankartanon niemelle jo 1900-luvun alkukymmeninä. Yötöntä yötä valvotaan tänäkin juhannuksena haitarimusiikin säestyksellä. Tervetuloa!

22.06.2010 SLEYn Polson osasto
järjestää Vetelin paikallisosastojen yhteisen juhannusjuhlan Räyringin rukoushuoneella. Tilaisuus pidetään lauantaina, juhannuspäivänä kello 18.30. Omaa 80-vuotisjuhlaansa Polson osasto puolestaan juhlistaa Elokuun kahdeksantena Polson Antintuvanmäellä. Vuosijuhliin kokoonnutaan kello 13.00, ja mikäli ilmat ovat suotuisat, tämä kokoontuminen tapahtuu ulkosalla, kuten aikaisempinakin vuosina. Tervetuloa molempiin tilaisuuksiin!

09.05.2010 Sähkölinja valmistui
Perjantaina 7.5. kytkettiin sähkö kylän halki rakennettuun sähkölinjaan. Linjaus jouduttiin tekemään hankalasti sillan yli johtuen vanhan muuntajan paikasta. Maakaapeli ei kai tullut kuuloonkaan kalliin hintansa ja syrjäisen sijainnin takia. Monenlaista johtoa menee nyt ristikkäin keskellä kylää. Työn tuoksinassa kaadettiin puita ja liikennemerkkejä, katkesipa vesijohtokin, ja siitä seuranneessa korjausjupakassa kylä kärsi huonolaatuisesta vedestä viikkoja. Valokuvassa on menossa linjan kytkentä verkkoon.

 

 

 

 

 

 

18.04.2010 Korpelan voima rakentaa sähkölinjaa

Linjaa vedetään kylän halki parasta aikaa. Työt aloitettiin joulun alla mittauksilla ja suunnittelulla, ja lumien sulaessa on alettu pystyttää pylväitä. Uusi linja rakennetaan Isosaarentien varteen ilmeisesti helppojen huoltoyhteyksien takia. Valokuva on otettu parhaan kelirikon aikaan, kun voimayhtiö raivasi tienviertä. Nyt työt ovat jo pidemmällä.

28.02.2010 Polson sikiät laskettelmasa
Parikymmentä lasta ja lapsenmielistä Polsosta sekä muutamia naapurikylien vahvistuksia oli laskemassa mäkeä viime sunnuntaina Antintuvan jokirannassa. Parina aikaisempana sunnuntaina laskemisen estänyt sää suosi tällä kertaa, ja laskettelun ohella tuulimyllyn juurella pyörittiin napakelkalla sekä veistettiin lunta. Myös luistinrata oli aurattuna jäällä. Idea laskettelusunnuntaista virisi kylän pyhäkoulunopettajien kesken.

20.02.2010 Katunäkymiä Polsosta
Hakuyhtiö Google laajensi karttasivustonsa Street Wiev -palvelun myös Suomen alueelle. Street Wiev on sovellus, jolla pääsee katsomaan haluamansa seudun katunäkymiä. Googlen kuvausauto on pyörinyt viime syksynä myös Polsossa. Tuloksia on nyt nähteillä Internetissä. Käy katsomassa Polson näkymiä täällä >> 

10.01.2010 Uusi vuosi alkoi lumisissa merkeissä
Huurre on koristellut maisemat kauniiksi. Kuvassa on isosaarelaisten laajakaista talviasussaan. Lunta on kertynyt kaapelin ympärille parisenkymmentä senttiä, mutta näyttää se vain kestävän! Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Seija Paasonen kommentoi jopa eteläsuomessa tänä talvena esiintynyttä huurtumista Ylen uutisille:
- Olemme saaneet lauhaa ilmaa lännestä. Pakkasella kostea ilma on härmistynyt todella kauniisti, Paasonen ihastelee. Paasonen muistuttaa, että pohjoisessa vastaavat näkymät ovat tavallisia. Puiden oksia painava tykkylumi muodostuu juuri näin. Tykky saattaa olla kymmeniä senttejä paksu ja rikkoa koko puun.

04.12.2009 Valokuituverkkoa Polsoon?
Nyt on mahdollista tehdä kotikylästä houkuttelevampi paikka elää. Todellisen tiedonsiirtoverkon rakentaminen saattaa tulla ajankohtaiseksi myös Polsossa. KaseNet kartoittaa halukkuutta parhaillaan. Lue lisää>>

24.09.2009 Talo paloi Nappulakaupungilla
Tuli tuhosi Uudenpaikan Alpon talona tunnetun rakennuksen täysin aamuyöllä kahden aikaan alkaneessa tulipalossa. Nykyiset asukkaat ja koira selvisivät vammoitta. Keskipohjanmaa-lehden uutissähke aiheesta >>

10.08.2009 Lähes 80 ihmistä koolla viimeviikon sunnuntaina
Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen Polson osaston vuotuiset kesäjuhlat pidettiin aurinkoisessa säässä viimeviikon sunnuntaina. Juhlille kokoonnuttiin Eeva ja Pentti Rättyän kesämökille jokivarteen keskellä Polson kylää. Tarjoilu oli runsasta, ja sää suotuisan lämmin. Ihmisiä oli kokoontunut vieraskirjan mukaan kahdeksisenkymmentä, kauimmaiset varta vasten Oulusta ja Nurmeksesta asti tulleina.   Lue lisää >>

01.07.2009 Donny Olkkolan nettisivut
Polson kylän Iso D on avannut omat nettisivunsa osoitteeseen www.donnyolkkola.com
Lue lisää Donnystä myös täältä>>

17.06.2009 Hyvää Juhannusta!
Polso-seura toivottaa Hyvää juhannusta. Perinteinen juhannuskokko Halsuanjoen rannalla keskellä kylää poltetaan aattoiltana säästä huolimatta ainakin jossain määrin. Satunnaisetkin uskaltautujat ovat tervetulleita.

15.05.2009 Paska juttu
Haja-asutusalueella asuville vesivessa on jätevedenkäsittelymääräysten tiukennuttua muodostunut melkoiseksi murheenkryyniksi. Ulosteiden hoitamiseksi pois silmistä täytyy tehdä monen maalla-asujan kannalta hyvinkin merkittäviä investointeja. Maailmanlaajuisesti vakavampi asia on, että joka kolmas ihminen elää ilman käymälää. Aliravitsemuksen suurin syy ei varsinaisesti ole ruoan puute, vaan ulosteiden levittämät sairaudet. Huono sanitaatio on maailman suurin katastrofi, joka tappaa joka päivä enemmän ihmisiä kuin esimerkiksi AIDS.

Vesivessa on meille itsestäänselvyys. Puhdistettu vesi kuljettaa aikaansaannoksemme toisten huoleksi - pois silmistä, pois mielestä. Huuhtelukäymälä ei kuitenkaan takaa jätevesien puhdistusta - pikemminkin päinvastoin. Kun jossain maailman kolkassa istumme porsliinille ja laskemme lastimme veteen, voimme lyödä vetoa, että ne päätyvät sellaisenaan lähimpään vesistöön. Näin myös monessa EU:n kaupungissa.

Keinolannoiteteollisuuden kehittyminen teollisen ajan alussa johti sekin osaltaan ulosteen nykyisiin käsittelymenetelmiin: Ei tarvinnut hyödyntää ulosteita, kun kaupasta sai säkkisontaa. Meistä jokaisen ulostemäärä riittäisi kasvattamaan sen määrän viljaa mitä sömme. Ehkä fosforin loppuminen - jonka on laskettu tapahtuvan ennen kuin öljy loppuu - saa aikaan päinvastaisen kehityskulun, ja ulosteista tulee taas arvokkaita.

Taannoin kerrottiin tiedotusvälineissä Suomen valtion kehitysapuprojektista, jolla vietiin vesivessoja Saharaan. Anu Valve ja Nina Stenros käyvät läpi tämän merkillisen sanitatiivisen älyllistämisaallon historiaa TV1:n uudessa neliosaisessa sarjassa Paska juttu. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenasta>>

13.05.2009 Maalta kaupunkiin - ei kiitos!
Aluepolitiikalla maksetaan tulonsiirtoa menestyviltä alueilta heikommin menestyville. Pääkaupunkilaiset maksoivat v. 2006 kainuulaisille nettona yli 5000 euroa asukasta kohden. Kirsi Virtanen on viimeisimmässä radio-ohjelmassaan iloinen, että etelän menestyjät maksavat syrjäseutujen ihmisistä. "Maksetaan vaikka enemmän, etteivät maalaiset tule kaupunkeihin nostamaan asuntojen hintoja ja lisäämään ruuhkia!" Kuuntele Kirsi Virtasen hosumista ja osallistu keskusteluun täällä>> 

30.04.2009 Pienviljely - tulevaisuuden elinehto
Kokkolalainen kirjailija-ajattelija Sven-Olof Jakobsson kirjoittaa 20.4.2009 ilmestyneessä maaseudun Tulevaisuus-lehden numerossa maanviljelyksen äkkinäisestä kehityksestä ja maamme maatalouspolitiikasta. Tuloksena on keinolannoitteilla köyhdytetty viljelysmaa, joka ei kykene tuottamaan samoin kuin aikaisemmin. Jakobssonin mukaan viimeistään öljyn loppuessa on palattava takaisin pienviljelyyn. Se olisi suotavaa tehdä mitä pikimmin. Lue Jakobssonin mielipidekirjoitus täältä>>

26.04.2009 Polson kylän iso D
Veteli tuli aikoinaan kuuluisaksi Räyrinkiläisten Saaren muusikkoveljesten lauluista. Nyt myös Polso on saanut oman megatähtensä. Tähteyden on saanut osakseen "Urheilu on ihanaa"-kappaleen myötä Donny Olkkola."Polson kylän iso D", otsikoi Keskipohjanmaa-lehti Perjantain 24.4.2009 ilmestyneen juttunsa tuumankorkuisin kirjasimin. Polsossa asia herättää pienoista hämmennystä, sillä Olkkola, oikealta etunimeltään Jani, on jäänyt paikallisille tuiki tuntemattomaksi peräkamarin pojaksi. Vain enemmän tai vähemmän varovaisia spekulaatioita tämän 1962 syntyneen polsolaisen Donny Olkkolan sukutaustasta on esitetty. Aprillipilaksikin juttua voisi helposti arvella, mutta päivämäärä ei täsmää siihen. Lue lisää>>

25.03.2009 Kuvia Pilvinevalta
Siponkoskelaissyntyinen Veikko Siponkoski opettaa leipätyönään kitaransoittoa Kuula-opistossa Vaasassa, mutta on vapaa-aikanaan löytänyt sielunmaisemansa suolta Vetelin, Halsuan ja Kaustisen rajamailla. Vetelin kirjastossa on parasta aikaa esillä valokuvanäyttely, jossa Siponkoski esittelee viisitoista Pilvinevalta ottamaansa kuvaa. Kuvillaan Siponkoski haluaa nostaa hattua niille jotka 1980-luvun lopulla saivat nevan suojelualueeksi.

-Muistan vieläkin sen kevättalvisen päivän kun löysin Pilvinevan. Oli oikein komea päivä ja hyvät hankikelit. Hiihtelin lopulta Pilvinevalle ja pysähdyin paikkaan jossa on laaja puuton alue. Katselin ympärilleni ja totesin, että onpas komean näköiset maisemat!
Musiikki-ihmisenä hän vertaakin Pilvinevaa Sibeliuksen kolmannen sinfonian keskiosaan.
-Se on soinut mielessäni usein kun olen vaellellut Pilvinevalla, sanoo Siponkoski.

Tämä kuva ei ole Veikko Siponkosken, mutta Pilvinevalta tämän kevään hangilla otettu se on. Siponkosken valokuvia voi nähdä Vetelin kirjastossa vielä ainakin kuun loppuun.

20.02.2009 Viulu-Pohjanmaa paras
Perhonjokilaakson Tammikuun viimeinen numero kertoo Räyringin valinnasta uuden Viikko iliman akkaa tositv-sarjan kuvauspaikaksi. Siinä sarjan tuotantoryhmään kuuluva Mari Kiukas puhuu Viulu-Pohjanmaasta.
-Viulut ovat tämän alueen ominaispiirre. Se piirtää rajat tälle alueelle ja erottaa tämän esimerkiksi puukko-pohjanmaasta. Minulle tämä ainakin on parasta pohjanmaata,
sanoo Kiukas lehden jutussa.

Kirjailija ja itsekin keskipohjanmaalta lähtöisin oleva Jusa Peltoniemi on nimennyt alueen romaaneissaan Välipohjanmaaksi. Se sopinee kokkolalaisille, mutta kyllä täältä maakunnasta käsin Viulupohjanmaamaistuu paremmalta. Etelän lakeuksilla on totuttu tekemään väellä ja voimalla, täällä on täytynyt isompien puristuksissa keksiä toisenlaisia selviytymiskeinoja. Ehkä sitä myötä on opittu hakemaan identiteettiä määrän sijasta paremminkin hengen puolelta. Tuloksena on kehittynyt omaleimaista kulttuuria, ehkä myös diplomatiantaitoja.

Tätä Etelä- ja Keskipohjanmaan eroa kuvaa menneen ajan keskipohjalaisen, Kannuksessa syntyneen Oskari Tokoin Lapsuuteni muistoja-kirjassa kertoma tarina Kannuksen nimismiehen matkasta Härmään. Knällinämiehenä tämä nimismies keksii pyytää yösijaa itse Isoon Antin talosta. Hän päättelee, että vieraanvaraisuus ainakin on kunnia-asia. Vaarallisella Puukkopohojam´maalla pelastaa parhaiten henkikultansa menemällä pahamaineisimpaan taloon yöksi.

Vaikka kantelepitäjässä asummekin, tätä vähemmän käytettyä Viulupohjanmaa-termiä voitaisiin sopivassa määrin alkaa käyttää maakunnastamme. Liikaa ei kuitenkaan kannata hokea. Toistolla on moni hyvä sana puhki kulutettu.

13.01.2009 Vuosi 2008 muistetaan paljon huudetusta taantumasta
Monenlaiset alasajot ovat riivanneet yhteiskuntaamme kuluneena vuonna. Lue joistakin Polso-seuran tilinpäätöksestä täältä>>

08.01.2009 Päätoimittaja emeritus Mauno Saari
kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden 7.1.-09 lukijalta-palstalla suomalaisesta maaseudun järjestelmällisestä kurjistamisesta: "Miten palvelut paranevat, kun ne lopetetaan? Miten ne kehittyvät hyviksi, kun ne siirretään kauemmas?" Samaa surullista kieltä puhuvat esimerkiksi paikalliset otsikot Tunkkarin Terveyskeskuksen alasajosta. Lue Mauno Saaren artikkeli tästä >>

23.12.2008 Polso-seura toivottaa Hyvää Joulua
kaikille polso.fi-internetpalvelun selailijoille. Kiitokset kuluneesta vuodesta ja menestystä tulevalle vuodelle 2009!

18.12.2008 Milloin käytiin Polson-Sillanpään sota?
kysyttiin Perhonjokilaakso-lehden 4.12. ilmestyneen numeron Lukijan lyhyet-palstalla. Kummallista, ihmettelee tarkkasilmäinen ja historiansa opiskellut lukija. Ratkaisu häämöttää, kun aletaan plarailla edellistä Perhonjokilaakson numeroa...  Lue lisää>> 

29.09.2008 Valkoselkätikkaa nähty Polson laulumailla
Muutaman vuoden tauon jälkeen Polson jokirantametsissä on taas nähty valkoselkätikka. Tikkaa nähtiin pesimässä reilut viisi vuotta sitten lahon rantalepän kylkeen koverretussa reiässä. Pesäpuu kuitenkin kaatui vanhuuttaan seuraavana talvena, ja tästä ilmeisen suivaantuneena tikka hävisi. Tänä syksynä marjastajat ovat tehneet havaintoja lintulajista ainakin Halsuanjoen eteläpuolella jossain Nappulakaupungin ja Priitankedon paikkeilla. Valkoselkätikka on uhanalaisin Suomen metsälinnuista. Se elää vain vanhoissa lehtipuuvaltaisissa metsissä.

14.09.2008 Polso.fi - palvelimelle tehty hyökkäys

Palvelimelle, jolla Polso.fi-sivustot pitävät majaansa, on tehty ilkeämielinen hyökkäys toissapäivänä. Nettihakkerit saivat domainimme ohessa useat muut sivut kaatumaan. Sivut ovat olleet siitä asti alhaalla. Nyt polso.fi on kuitenkin taas toiminnassa. Palveluntarjoajamme on luvannut estää vastaavien hyökkäysten toistumisen.

18.06.2008 Polso-seura toivottaa hyvää juhannusta!
Antintuvan jokirannassa poltetaan taas juhannuskokko yli neljänkymmenen vuoden perinteenä. Asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita paikalle aattoiltana!

22.05.2008 Vetelin suurimmat maataloustuet
tulivat tänä vuonna Polsolaiselle Hannu Saarelalle. Tästä keväästä alkaen julkiseksi muuttuneet tiedot kertovat, että Saarela saa tukea reilut 200 000, lähes 20 000 enemmän kuin Seuraavana tuleva Haukilahtelainen. Lue Iltalehden raportti >>

08.05.2008 Polsolaislähtöinen Mika Koivisto
on voittanut Kaani Designin järjestämän in-On -muotoilukilpailun Pezzi -viihde-elektroniikan säilytyskalusteellaan. Voittajatyö on esitelty Kaani Oyn sivuilla>> Aiheesta lisää myös Mika Koiviston Blogissa>> sekä Perhonjokilaakso-lehden artikkelissa>>

14.02.2008 Kuvapankki avattu
Polso-seuran arkisto avaa nettiin digitaalisten kuvien kokoelman, joka täydentyy ajan kanssa. Kuvapankki löytyy osoitteesta www.polso.fi/kuvapankki . Jos sinulla on tietoja kuvien henkilöistä tai paikoista tai jos haluat lisätä pankkiin jonkun sukuamme koskevan kuvan, ole hyvä ja ota yhteyttä!>>

30.01.2008 Kuukauden kuva jää tauolle
Resurssipulasta johtuen joudumme jättämään toimitetut kuukauden kuvat vuoden alusta pois laskuista. Idea on ollut hyvä, ja kuvien keräämistä sivuille ei ole suinkaan tarkoitus kokonaan lopettaa. Mahdollisesti tulevan sivu-uudistuksen myötä kuville saadaan helpompi lisättävyys ja sen myötä päivittämiseen kuluva aika toivottavasti tulee vähenemään.

16.12.2007 Joulukuun kuva
on otettu Halsuanjokirannasta Lassiltaalajuoksulle päin. Valokuva lienee 1950-60-lukujen vaihteesta ja siinä etualalla on talon pihakeinu, takana jokirannassa sauna. Naapuritalo Peltolakin on päässyt kuvaan. Kuukauden kuva >>

10.12.2007 Muutoksia nettisivuille
Polso.fi-sivut ovat kokemassa lähikuukausina muutamia uudistuksia. Olemme kehittämässä sivua tietopankkimaisempaan suuntaan. Suunnitteilla on siirtyä Wikipedia-tyyliseen useampien ihmisten muokattavissa olevaan käyttöliittymään. Tämä mahdollistaa käyttäjien sivuille lataaman sisällön: tekstit, kuvat ja muut tiedostot. Muutokset ovat perustellut seuramme toimintaperiaatteella: Haluamme jatkossakin palvella Polson kylän ja suvun historiankirjoitusta ja nyt entistä helpommin.
Mitä uutta sinä haluaisit sivuille? Nyt on tilaisuutesi vaikuttaa. Lähetä palautetta lomakkeella>>

8.12.2007 Löytöjä netistä
Pizza-online.fi -sivut tietävät nekin, että Vetelissä on 19 muun paikan lisäksi Polso -niminen kylä. Pizzerioita alueella ei tiettävästi sijaitse. Katso lisää: pizza-online.fi
Toinen Googlesta löytynyt on oululainen turva-alan firma nimeltään Toivo Polso-palvelut.
Nettisivujen suunnittelua tarjoaa puolestaan kokkolalainen Kristian Polso. Tätä lajia Googlessa on kuitenkin eniten: dipolso.com. Tämä on kuuminta hottia Milanossa. Ko. sivuja lainatakseni: "Polso is for the bold and darling".

27.11.2007 Marraskuun kuva
Marraskuun kuva on Polson koulun pihalta vuonna 1956. Siinä porukka kyläläisiä pelaa lentopalloa. Kuukauden kuva >>

18.10.2007 Lokakuun kuva

Keskipohjanmaa-lehti julkaisi Lokakun viimeisenä päivänä 1950 pienen uutisen, jossa kerrottiin Keskipohjanmaan Osuuskaupan Polsoon rakennetusta uudesta myymälästä. Tämänkertaisessa kuvassa on KPO:n Polson liikehuoneusto. Kuukauden kuva täällä>>

18.10.2007 Onko kenelläkään valokuvia Polson kaupparakennuksista?

Polsossa on ollut sekatavarakauppatoimintaa KPO:n lisäksi myös Aleksi Haapasalon perikamarissa, Kauppa-Taunon kaupassa, joka myöhemmin on tunnettu Vainion kauppana. Tämä jälkimmäinen kauppa jatkoi toimintaansa vuoteen 1998.
Onko kellään valokuvia tai muistoja Vainion vanhasta kaupasta tai sen lähettyviltä? Jos on, ilmoittakaa ja kertokaa palautelomakkeella tai sähköpostilla!

29.09.2007 Syyskuun kuva
Kiireiden vuoksi Kuukauden kuva tulee esille vasta nyt. Kuvassa on Polson raittiusseurantalo Mörkölä. Se oli paikallaan Saarelan ja Niittukankhanvälissä 1930-luvulta aina sotien jälkeiseen aikaan. Tämänkertainen selitysosio on torso. Tarvitsisimme muistoja rakennuksesta. Onko sinulla niitä? Katso kuukauden kuva ja lähetä palautetta >>

25.08.2007 Kuukauden kuva

Kuvassa on kylän läpi virtaava, elämää monella tapaa säännellyt Halsuanjoki ja sen Peltolankoskeen rakennettu sähkömylly. Polson sähköistyksen historia on lyhyt ja ytimekäs. Pieni pala sitä on esillä kuukauden kuvassa. Katso Elokuun kuva >>

14.07.2007 Kuukauden kuva
Heinäkuun kuva on juhannukselta noin vuonna 1953. Se on otettu voimakkaassa ilta-auringossa Polson talon riihen tykönä, Ranthella, kuten on tapana sanoa. Paikka on jokseenkin nykyisen Heinolantien risteyksen kohdalla. Katso Heinäkuun kuva >>

05.06.2007 Kuukauden kuva
Koulujen kesäloma-ajan alkamisen vuoksi tämänkertainen kuva on Polson kansakoululaisista 1960-luvun puolivälistä. Alaluokkalaiset ovat kerääntyneet maantien varteen koulun eteläseinustalle. Katso Kesäkuun kuva >>
Kesälaitumien kunniaksi julkaisemme myös kouluaikoja käsittävän katkelman Tauno Lepistön Metsämiehen laulu -muistelmakirjasta. Lue muistelma >>

27.05.2007 Kysely sukutapaamisesta
Polso-seurassa olemme miettineet jonkinlaisen sukutapaamisen järjestämistä tulevana kesänä. Sen takia kyselemmekin alustavasti onko tällaiselle tapaamiselle tarvetta. Mitä asioita sukutapaamisen tulisi sisältää? Kiinnostaisiko sinua tulla mukaan?
Kirjoita ajatuksiasi sähköpostilla tai palautelinkin kautta  >>

15.05.2007 Polson Raittiusseurantalo
sijaitsi kuvan keskialalla 1930 ja 40-luvuilla. Kuva on Niittukankhan ja Saarelan väliltä, kuvassa vasemmalle menevän tien päässä olevalle paikalle on kartalla annettu nimeksi Vanhapaikka. Maisema on muuttunut aukkohakkuun tuloksena viime talvena, mutta rakennuspaikka hahmottuu maastossa vieläkin suhteellisen selvästi. Lue lisää >>

11.05.2007 Toukokuun kuva
on samalla tunnistustehtävä. Kuva on äitienpäiväjuhlasta Polson kansakoululta joskus 1930-luvulla. Kuvan henkilöistä suurin osa on tunnistamatta, joten teidän tietojanne tarvittaisiin. Keitä he ovat? Katso kuukauden kuva tästä >>

04.05.2007 Helsingin Sanomien julkkismittarissa
oli Jerker Polso, joka oli päässyt otsikoihin näytelmäohjauksellaan Juha Vuorisen kirjasta Juoppohullun päiväkirja. Katso julkkismittari >>

04.04.2007 Huhtikuun kuvassa
on kevättalvinen uittonäkymä Peltolankoskella. Puut ovat sumautuneet matalaan koskipaikkaan, ja ilmeisesti suma on seisonut jo jonkin aikaa koskapa kerros lunta on ehtinyt sataa tukkien päälle.
Kuukauden kuvaa pääset katsomaan tästä >>

18.03.2007 Palautelomake toimii taas
Havaittu yhteydenottolomakkeen vika on nyt korjattu. Mikäli olet yrittänyt lähettää palautetta viimeisten parin viikon sisällä, voi olla ettei se ole tullut perille. Ole ystävällinen ja lähetä uudestaan. Kiitos! 
Yhteydenotto >>

18.03.2007 Vaalien alla
Vuoden 1937 presidentinvaaleissa tuli presidentiksi Kyösti Kallio. Niihin aikoihin kysyttiin Pakkalan tummulta Polsossa, että joko tämä on käynyt äänestämässä.
Tähän tummu tuhahti:
 - Nojoo, ja vaikka leheresäki oli että Ukko-Pekka uurelhen, ni Torpan Santeria vain äänestin.

17.03.2007 Vika palautelomakkeessa
Palveluntarjoajan vaihdon mukana on tullut vika palautelomakkeeseen. Vika pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti. Sillävälin pyydämme lähettämään palautteesi sähköpostina osoitteeseen: seura (ät-merkki) polso (piste) fi

05.03.2007 Maaliskuun kuva
Tällä kertaa olemme joen länsirannalla. Kuvassamme on Vainion tupa 1900-luvun alusta.
Kuukauden kuvaa pääset katsomaan tästä >>

19.02.2007 Helsingin Sanomissa
oli eilen juttu psykologi Lea Polsosta, joka tutki aikoinaan naisten ylipainoa haastattelemalla näitä itseään. Polso on tullut siihen tulokseen, että ylipaino-ongelma ei poistu laihduttamalla.
Lue koko artikkeli >>

11.02.2007 Helmikuun kuva
Helmikuun kuvassa kohteena on Polson vanha silta.
Kuukauden kuvaa pääset katsomaan tästä >>

07.02.2007 Vaihdoimme palveluntarjoajaa
Polso.fi-osoite on muuttanut. Edellinen sopimuskausi päättyi, ja vaihdoimme palveluntarjoajaamme monipuolisempaan. Tästä lähin tarjoamme jäsenille sähköposti- ja palvelintilaa kuluja vastaan.
Muuttoruljanssista on aiheutunut joitakin viivästyksiä sisällön päivitystahtiin - pahoittelemme. Tutut sivut ovat silti edelleen näkyvissä osoitteessa polso.fi!

Palaute / Yhtydenotto >>

08.01.2007 Kuukauden kuva
Vuoden 2007 alusta Polso-seuran arkisto alkaa julkaista kuvia Polson kylästä tai sen ihmisistä kerran kuukaudessa. Ainakin ensimmäisen vuoden keskitymme arkistokuviin. Ensimmäinen kuukauden kuva on otettu Polson Antintuvan takana, länteen viettävällä joenrantarinteellä ehkä vuonna 1912. Kuukauden kuvaa pääset katsomaan tästä >>

01.01.2007 Hyvää Uutta Vuotta 2007!
Vuoden 2006 loppuessa ahdistusta aiheuttaa muuttuva kotikylä >>

22.12.2006

Polso-seura toivottaa Rauhallista Joulunaikaa ja Hyvää Uutta Vuotta 2007!

18.12.2006 Halsuan joululehdessä 2006
on artikkeli "Kuka kirjoitti runon Halsua oli pieni kappeli?" Kirjoittaja Arja Ahlsved väittää Suomalaisen kirjallisuudenseuran arkistossa tekemiinsä tutkimuksiin perustuen, että runon kirjoittaja on hänen isänsä isän isän Juho Kauppisen (1840-1919) kirjoittama. Tähän saakka kunnia runosta on ollut nimimerkillä "Juonikas", oikealta nimeltään Antti Juoperinkangas- Polso(1842-1897), jonka isä on Antti Erkinpoika Polso (1817-1879) eli "Retula". Retula on ollut runontekijä, ja hänen merkittävin runonsa on Keskipohjalaisten laulukirjassakin oleva ja
runoilijan omakohtaisesti koettuun vaimonryöstöön perustuva pilkkaruno "Pulukkisen pojat".

Mielenkiintoinen tieto on runot arkistoon lähettäneen Esa Eetu Takalan maininta siitä, että "Juho on syntynyt Isosaaren Polson talossa Wetelissä, josta muutti Halsuaan isänsä ostamalle tilalle Kauppiseen".
Huhtikuun neljännen päivän Keskipohjanmaa-lehden numerossa vuodelta 1961 on Ilmari Wirkkalan kirjoitus otsikolla "Retula". Siinä hän kertoo Antti Erkinpoika Polsosta ja tämän vaimonryöstöstä. Artikkeli alkaa sitaatilla J.R. Aspelinin "Tavoista ja kielimurteesta Yli-Vetelin pitäjässä" (1870) -tutkimuksesta, jossa Aspelin mainitsee Halsuan Kauppilassa asuvasta `runontekiästä´. Sekamelskaa lisää vielä sekin, että Antti Juoperinkankaan vaimo oli Maija Liisa Heikintytär Kauppinen, ja että perhe asui Kauppisella, tosin vain viitisen vuotta, 1859-64.

Kuka runon on alkujaan tehnyt lienee jo selvittämättömissä. Toisintoja runosta liikkuu siellä täällä, hiukan eri sanamuodoissa. Varhaisin tiedossa oleva kirjallinen julkaisu on Suomen Kuvalehden artikkeli vuodelta 1934, jonka on kirjoittanut J. Salmela.

4.12.2006 Polsoilla vuoden lammastila
Suomen lammasyhdistyksen syyskokous nimesi Toholampilaisen Polson tilan vuoden lammastilaksi. Maaseuduntulevaisuus-lehden tämänpäiväisessä numerossa on artikkeli tilasta.
Polson tilan omat sivut ovat täällä >>

1.12.2006 Vetelin Joulu 2006 on ilmestynyt
Siinä on Marjatta Pulkkisen kirjoittama juttu Halsuan kirkon virsitaulun maalarista Antti Eliaanpoika Polsosta. Artikkelissa kerrotaan myös Polson keski-suomeen muuttaneista kädentaitajista. Näiden perintöä on myös nykyinen sairaalakalusteita valmistava Merivaara.

19.10.2006 Polson lammasteurastamo

Lestinjokilaakso-lehdessä on juttu Toholampilaisesta Polson lammastilasta, jonne on kuluneen kesän aikana rakennettu uusi teurastamo.
Linkki artikkeliin tästä >>

04.10.2006 Hautakivikampanja
Polso-seura julistaa avatuksi suuren hautakivikampanjan. Tehtävänä on kerätä kokoon kaikkien Polso-nimisten hautamuistomerkit maailmassa. Sinä voit auttaa pääsemään tähän päämäärään!
Lue lisää >>

03.10.2006 21.35
Isommat sisältöpäivitykset julkaistu. Uusi ulkoasu otettu käyttöön. Seuran sivusto on avattu vihdoin ja kyläsivujen ulkoasu yhtenäistetty muun sivuston kanssa.

29.09.2006 20.58
Testaamme mahdollisesti käyttöömme otettavaa sisällönhallintaa. Onko hyviä ehdotuksia sivullemme klikkaa tästä!

24.08.2006 21:06
Olemme selvittäneet käyttäjäkunnaltamme mitä Polso.fi-portaalin etusivulla tulisi olla, jotta se toimisi selaimen aloitussivuna. Tähänastiset toiveet koskevat lähinnä linkkejä, joista pääsee käsiksi pankkipalveluihin sekä nettihakukenttää. Mikäli sinulla on joku lisätoive, kerro siitä meille! Muutoksia tulee syksyn mittaan.

21.06.2006 20:18
Polso-seura toivottaa hyvää juhannusta kaikille!

18.06.2006 11:46
Polsossa syttyy taas kerran antintupalaisten perinteinen juhannuskokko. Kokko poltetaan aattoiltana Halsuanjokivarressa, keskellä kylää. Asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita paikalle!

12.06.2006 15:42
Due to the lack of resources we can provide information on this site in Finnish only. We are working actively to publish some English content soon. While waiting this to happen you are welcome to contact us via the form link here!

08.06.2006 10:37
Kehitämme edelleen Polso.fi-sivuston teknisiä ratkaisuja, joten sisällön päivittämiseen ei ole jäänyt aikaa. Myös kesälomakausi hidastaa toimintaamme siinä määrin, että uusia päivityksiä emme tohdi luvata. Lisää sisältöä kertyy sitten enemmän kun tekniikka on hiottu kuntoon. Älkää edelleenkään unohtako antaa kehitysehdotuksia!

28.05.2006 16:51
Olemme saaneet ilmoituksia, että skandinaaviset merkit: äät ja ööt eivät kaikilla selaimilla näy kunnolla. Mikäli huomaat omalla koneellasi saman ongelman, ilmoita siitä meille palautelinkin kautta! Kerrothan meille myös selaimesi tyypin!

11.05.2006 17:22
Kylää koskeva sivuosio avattu. Kehitysideoita kaivataan!

11.05.2006 17:02
Ajankohtaista-palsta sekä palauteosio lisätty.

07.04.2006
Polso.fi avattu! Uusi Internetportaali avattu palvelemaan Polso-seuran jäseniä ja tiedotusta.

04.04.2006
Polso-seuran perustamiskokous. Polso-seura perustettu ajamaan Polson suvun, Polson kylän ja kaiken Polsoon liittyvän etuja.

 

 
Home > Etusivu > Ajankohtaista jatkuu
Copyright © 2010, Polso-seura, Tämä sivu on kasattu sydänverellä ilman yhteiskunnan tukea saati EU-hankeaktivaattoreita.
Verkkopalveluntarjoajamme lupaa, että sivustomme sijaitsee hiilineutraalissa palvelinkeskuksessa. Palautetta sivustosta ja kehitysehdotuksiasi voit jättää tästä.