Polso.fi

Valikko

 

 

Viimeisin päivitys:
22.2.2021 19:45:16

Kuukauden kuva 2007

Vuoden 2007 alusta Polso-seuran arkisto alkaa julkaista kuvia Polson kylästä sekä ihmisistä kerran kuukaudessa. Ainakin ensimmäisen vuoden keskitymme arkistokuviin.
__________________________________________________________________________________Joulukuu 2007
Kuva on Halsuanjokirannasta Lassilta alajuoksulle päin. Etualalla talon pihakeinu, takana jokirannassa sauna. Oikeassa reunassa oleva talo on Peltola, joka näkyy myös Huhtikuun kuvassa. Huhtikuun kuvan ottamispaikkakin näkynee aivan tämän kuvan vasemmassa laidassa, jossa on tunnistettavissa myös epämääräinen myllyn hahmo. Halsuan maantie menee kuvassa vielä vanhalla paikallaan aivan joen rannassa. Tien reunasta ovat merkkinä aidanseipäät katsottaessa Peltolaan päin. Kuvauspaikalla kasvaa edelleen vanhoja haapoja, mahtavatkohan olla samoja joita on kuvassa.
Valokuva lienee 1950-60-lukujen vaihteesta ja se on peräisin Aino Polson albumista.
--- --- ---
Onko sinulla joku muistikuva esittelemästämme kuvasta? Jos haluat täydentää kuvan tietoja tai vain muuten muistella kuvaan liittyviä tapahtumia, tee se yhteydenottolomakkeella >>

___________________________________________________________________________________Marraskuu 2007
Marraskuun kuva on Polson koulun pihalta. Siinä porukka kyläläisiä pelaa lentopalloa vuonna 1956. Vuosiluku on säilynyt kirjoitettuna albumiin, muita tietoja ei.
Taustalla koulun pihan pohjoislaidan piharakennus, jossa ulkohuussin ovirivit. Sen takana ilmeisestikin koulun tai KPO:n myymälän sauna. Saunan takaa näkyy Lokakuun kuvassa nähdyn Osuuskaupan varastosiipeä.
Tiedätkö sinä ketä kuvassa on? Entä kuka on mahtanut ottaa kuvan? Jos tiedät, kerro siitä meille palautelomakkeella!
Alkuperäisen kuvan omistaja on Eira Alaspää os. Polso.
--- --- ---
Onko sinulla joku muistikuva esittelemästämme kuvasta? Jos haluat täydentää kuvan tietoja tai vain muuten muistella kuvaan liittyviä tapahtumia, tee se yhteydenottolomakkeella >>

___________________________________________________________________________________Lokakuu 2007
Keskipohjanmaa-lehti julkaisi Lokakun viimeisenä päivänä 1950 pienen uutisen, jossa kerrottiin Keskipohjanmaan Osuuskaupan Polsoon rakennetusta uudesta myymälästä seuraavasti:

KPO:lla uusi myymälärakennus Polsossa
Muutamia päiviä sitten valmistui Vetelin Polsossa kansakoulun naapuriksi uusi, ajanmukainen ja paikallisiin olosuhteisiin katsoen tilavakin myymälähuoneusto, kertoi toimituksellemme myymäläintarkastaja Olavi Nissi. Uusi myymälä on nyt keskemmällä kylää kuin entinen vuokrahuoneustossa sijainnut. Tätä ennen olivatkin myymäläolot kylässä varsin heikot, joten voidaan aivan hyvin ymmärtää, kuinka huomattavan parannuksen kaupallisten asioittensa hoidossa polsolaiset uuden myymälänsä kautta tulevat saamaan.
Myymälään, joka on melkein tarkalleen samanlainen kuin Karhissa ja Riipassa; on piirtänyt KPO:n rakennusmestari Esko Koskenmies. Rakennuksen yhteydessä on varasto-osa sekä myymälänhoitajan asuinhuoneusto. Varsinaisen rakentamisen ja muuraustyöt ovat suorittaneet urakoitsijat Olavi Sysimetsä ja Väinö Niemi. Kalusto on SOK:n Vaajakosken puunjalostustehtaan ja kalustopuuseppä Antti Torpan "käsialaa". Sähköjohdot on asentanut Hankkija. Maalaus- ja paperoimistyöt ovat suorittaneet Toivo Hirvi, Otto Hovila ja Jalmari Marjomäki. Paikallisen jäsenkunnan puolesta valvoi rakentamista myymäläneuvoston puheenjohtaja, maanviljelijä Joel Polso. Myymälänhoitajaksi uuteen myymälään valittiin Martti Leminen Kälviältä.

Lokakuun Kuvassa on edellämainittu KPO:n Polson myymälä. Jo aikaisemminkin oli kylällä ollut KPO:n jakelu. Se on sijainnut ainakin Lassilla eli artikkelissakin mainitun Joel Polson talossa. Tämä kuva on otettu joskus 1960-luvulla, ja sen omistaa tuohon aikaan Polson KPO:n myymälänhoitajana ollut Anja Myllymäki.
Polsossa on ollut myös Vainion kaupaksi sanottu K-myymälä, joka jatkoi toimintaansa aina vuoteen 1998. Onko kenelläkään valokuvia tai muistoja Vainion vanhasta kaupasta tai sen lähettyviltä? Jos on, ilmoittakaa palautelomakkeella tai sähköpostilla!
--- --- ---
Onko sinulla joku muistikuva esittelemästämme kuvasta? Jos haluat täydentää kuvan tietoja tai vain muuten muistella kuvaan liittyviä tapahtumia, tee se yhteydenottolomakkeella >>

__________________________________________________________________________________


Syyskuu 2007

Kuvassa on Polson raittiusseurantalo Mörkölä. Lisää luettavaa raittiusseurantalosta on täällä >>


Osasuurennos kuvan henkilöistä. Tunnetko näitä? Kuvan saat isommaksi klikkaamalla kuvan päällä hiiren oikeaa nappia ja valitsemalla aukeavasta ikkunasta "Näytä kuva".

Syyskuun kuva on vuodelta 1930 ja sen on muistitiedon mukaan ottanut halsualainen valokuvaaja Sulo Sillanpää. Tämä kuvakopio on Ilmari Polson jäämistöstä.
--- --- ---
Onko sinulla joku muistikuva esittelemästämme kuvasta? Jos haluat täydentää kuvan tietoja tai vain muuten muistella kuvaan liittyviä tapahtumia, tee se yhteydenottolomakkeella >>

__________________________________________________________________________________Elokuu 2007

Elokuun kuvassa on kylän läpi virtaava, elämää monella tapaa säännellyt Halsuanjoki. Kuva on otettu jokseenkin samalta kohtaa jokea kuin Huhtikuinenkin, vain toiselta rannalta.
Sotien jälkeen kylän isännät rakensivat jokeen kaksikin sähkömyllyä, joiden virtaa jaettiin osakkaille. Tässä kuvassa on alempi, Peltolankosken mylly. Ylempänä Myllykoskessa, Nappulakaupungin kohdalla oli Ylämyllyksi sanottu. Se on perimätiedon mukaan tehty vanhan jauhomyllyn paikalle.

Alamyllyn voimanlähteenä oli aluksi iso vesiratas, jolle oli rakennettu suojaksi kuvassa oikealla näkyvä ratashuone. Huone tehtiin kuulemma vanhasta riihestä. Myöhemmin vesirattaan tilalle hankittiin turbiini. Turbiiniin vesi johdettiin myllyyn, josta se jatkoi rantatörmään kaivettua juovaa pitkin kosken alle. Dynamona oli Kokkolasta hankittu lndolan talon vanha hissinmoottori, jonka sähköteknikko Kalevi Torppa muutti generaattoriksi. Myllyn teho riitti kuuleman mukaan kyllä sirkkelin pyörittämiseenkin, kunhan ei liian nopeasti syöttänyt.

Vuodenaikaan nähden joessa on suhteellisen paljon vettä. Sitä riittää virtaamaan padon ylikin. Puurakenteisina padot olivat arkoja tulvan ja uittojen vaurioille, ja niiden korjaaminen olikin jokakeväistä hommaa. Lisäksi joen keskellä oli padossa oltava uittojen ajaksi avattava kruununväylä, jotta tukit pääsivät myllyn ohi.

Taustalla on uutuudenkomea, Rauha Polson itselleen rakentama Myllymäki. Se taitaa olla Polson ensimmäinen talo, johon on tehty sähköasennukset upotettuina. Uppoasennus ei kuitenkaan enää kelvannut valtionverkkoon siirryttäessä, ja niinpä vanhat johdot jouduttiin korvaamaan pinta-asennetulla metallivaippajohdolla.
Uudistusmielisenä Rauhalla kerrotaan olleen oikein sähkölevy, jolla pystyi keitämään kaffia. Muissa taloissa tiedettiin, että nyt se Rauha rupesi keittämään kahvia, kun kesken kaiken valot himmenivät ja radiot vaikenivat. Kaunistossa oli kuulemma televisiossakin kuva pienentynyt. Tämä ei ollut vain yksittäinen tapaus, ja lopulta ruvettiin joukolla moittimaan:
- Pitääkö sitä kaffia keittää justhin uutisten aikana!

Myllymäki on edelleen pystyssä, joskin ikkunoiltaan uudistettuna. Myöhemmin talossa ovat asuneet mm. Antti ja Lilja Torppa. Vasemmassa laidassa on Myllymäen sauna, joka sekin on edelleen paikallaan, tosin kovasti jokeen kallistuneena.
Polson myllyt jakoivat virtaa kaikkiaan noin 10 vuotta. Ne tulivat tarpeettomiksi ja purettiin, kun Halsuan Sähköosuuskunta alkoi jakaa virtaansa kylälle vuonna 1955. Myllyjen toiminta oli muutenkin heikennyt, kun Yläjuoksulla olevan Alajoen myllyn juoksutussääntöä muutettiin 1950-luvulla.

Tämänkertainen kuva on Eeva Rättyän (os. Polso) Albumista.
--- --- ---
Onko sinulla joku muistikuva esittelemästämme kuvasta? Jos haluat täydentää kuvan tietoja tai vain muuten muistella kuvaan liittyviä tapahtumia, tee se yhteydenottolomakkeella >>

__________________________________________________________________________________Heinäkuu 2007
Heinäkuun kuva on noin vuodelta 1953. Se on otettu voimakkaassa ilta-auringossa Polson talon riihen tykönä, Ranthella, kuten on tapana sanoa. Paikka on jokseenkin nykyisen Heinolantien risteyksen kohdalla.
Kuvassa olevat henkilöt ovat vasemmalta Aarre, Aira, Arto, Riitta ja Rauha Polso. Rauhan ylepydenaihe, hevonen on myös päässyt kuvaan.
Lapset ovat saaneet Juhannuksen kunniaksi pullon punaista limunaatia jokainen. Juhannus oli siitä poikkeuksellinen juhla, että vain silloin ostettiin limunaatikori. Kori oli Antintuvan ovikamarin kellarissa, josta se aattona otettiin ja jaettiin lapsille. Monella lailla limonadinautintoa yritettiin pitkittää. Toiset jatkoivat limonadiaan vedellä, toiset laittoivat juodessa kielen pullon suulle, jotta makua jatkuisi mahdollisimman kauan.
Kuva on peräisin Aira Teirikankaan (os. Polso) albumista ja monen kopioinnin tuloksena kokolailla nuhruinen.
 --- --- ---
Onko sinulla joku muistikuva esittelemästämme kuvasta? Jos haluat täydentää kuvan tietoja tai vain muuten muistella kuvaan liittyviä tapahtumia, tee se yhteydenottolomakkeella >>

__________________________________________________________________________________Kesäkuu 2007
Koulujen kesäloma-ajan alkamisen vuoksi tämänkertainen kuva on Polson kansakoululaisista. Polson koulu perustettiin vuonna 1926, ja oma huoneisto sille valmistui seuraavana vuonna. Koulu toimi kaksiopettajaisena lakkauttamiseensa, vuoteen 1971 saakka.
Kuva on 1960-luvun puolivälistä. Alaluokkalaiset ovat kerääntyneet maantien varteen koulun eteläseinustalle opettajansa Eine Kosolan johdolla. Eine ja Seppo Kosola olivat opettajina vuodesta 63 koulun lakkauttamiseen saakka.  
Edellisessä kuukauden kuvassa olevien ihmisten nimet ovat saadun palautteen määrästä päätellen jo hävinneet yleisestä muistista. Tässä kuvassa pitäisi ainakin olla tutunnäköisiä ihmisiä. Mielenkiinnon ylläpitämiseksi emme vielä tässä vaiheessa laita henkilöiden nimiä esille. 
Kesälaitumien kunniaksi julkaisemme myös kouluaikoja käsittävän katkelman Tauno Lepistön Metsämiehen laulu -muistelmakirjasta. Lue muistelma >>
 --- --- ---
Onko sinulla joku muistikuva esittelemästämme kuvasta? Jos haluat täydentää kuvan tietoja tai vain muuten muistella kuvaan liittyviä tapahtumia, tee se yhteydenottolomakkeella >>

__________________________________________________________________________________Toukokuu 2007

1900-luvulla oli Suomen kansakouluilla monin paikoin tapana järjestää äitienpäiväjuhlia. Polso sai oman koulurakennuksen 1927. Näitä juhlia pidettiin kylällä ainakin opettaja Lydia Variksen aikoina, joita tämäkin kuvamme edustaa. Varis oli pitkäaikaisin opettajatar Polson kansakoulun historiassa. Hänen opettajuutensa kesti koulun perustamisvuodesta 1927 aina vuoteen 1940.
Tämä kuva on otettu Polson kansakoulun opettajan asunnon portailla äitienpäivänä joskus 1930-luvulla. Koulusta on muutamia kuvia hirsipintaisena ilman ulkovuorausta, mutta tässä kuvassa se on jo laudoitettu. Kuvan ottohetki on ilmeisestikin juhlan jälkeen illalla, koskapa Pohjoispuolen opettajanrappusille paistaa aurinko. Oikeassa laidassa seisoo edellämainittu opettajatar Lydia Varis. Henkilöistä ei ole ilmeisesti kukaan enää elossa.
Lukuunottamatta Varista, kuvassa olevia ihmisiä ei ole tunnistettu, joten teidän tietojanne tarvittaisiin. Keitä he ovat?
Tunnistamisen helpottamiseksi tämä kuva on tavallista isompi. Sen saa näkymään todellisessa koossaan klikkaamalla hiiren oikeaa nappia kuvan päällä ja valitsemalla "Näytä kuva". Täydennämme tietoja sitä mukaa, kun niitä tulee.
 --- --- ---
Onko sinulla joku muistikuva esittelemästämme kuvasta? Jos haluat täydentää kuvan tietoja tai vain muuten muistella kuvaan liittyviä tapahtumia, tee se yhteydenottolomakkeella >>

__________________________________________________________________________________Huhtikuu 2007
Kuvassa on kevättalvinen uittonäkymä Halsuanjoella. Paikka on sillasta pohjoiseen oleva Peltolankoski. Tässä kuvassa puut ovat sumautuneet matalaan koskipaikkaan, ja ilmeisesti suma on seisonut jo jonkin aikaa koskapa kerros lunta on ehtinyt sataa tukkien päälle. Liekö yllättävä vedenvähyys iskenyt.
Kuva on otettu Antintuvan mailta Myllymäen saunarannasta. Joen toisella puolella on Peltolan talo, joka on perimätiedon mukaan siirretty tälle paikalleen Juoperista. Tämä vanha talo oli paikalla aina 1980-luvulle, mutta purettiin kun uusi asuinrakennus valmistui aivan vanhan viereen. Vanha Halsuantie meni Peltolan vanhantuvan ja joen välistä, ja sen vierustan aita näkyy kuvassa.
Tässä kuvassa ei näy sähkömyllyn patoa, joka oli koskessa muutaman vuoden 1940-luvulla. Pato lähti vastarannalla näkyvän Peltolan saunarakennuksen yläpuolelta joen yli viistosti vasemmalle kohti myllyrakennusta. Uittojen aikana padossa oleva kruununväylä piti olla auki, jotta puut pääsivät ohi.
Uitot jatkuivat Halsuanjoessa aina 1960-luvulle. Ehdittiinpä yläjuoksun kosketkin perata parahiksi, kun uitot loppuivat. Kuva on Salme Haapakosken (os. Polso) albumista, ja otettu mitä ilmeisimmin 1960-luvulla.
 --- --- ---
Onko sinulla joku muistikuva esittelemästämme kuvasta? Jos haluat täydentää kuvan tietoja tai vain muuten muistella kuvaan liittyviä tapahtumia, tee se yhteydenottolomakkeella >>

__________________________________________________________________________________Maaliskuu 2007
Aika rientää, ja taas on uuden kuvan vuoro. Tällä kertaa olemme Halsuanjoen länsirannalla. Kuvassa on Vainion tupa 1900-luvun alusta. Vainio on alkujaan osa Polson kantatilaa. Lohkottaessa se sai numeron 1, kun Tammikuussa esittelemämme Antintupa on numero 2.
Etualalla seisovat vasemmalta Antti Torppa, Juho Polso, Maria Polso(Aliinan ja Juhon äiti),  lapset edessä Aleksanteri ja Iita, Hulda Polso(os. Thorström, Juhon vaimo), Aliina Torppa(os. Polso, Antin vaimo), Tilda Salmela,  Iita Salmela. Nämä tiedot ovat Ensio ja Kalevi Torpan omaa sukuhaaraansa käsittelevästä kirjasta. Taustan kyläläisiä ei ole tunnistettu.
Kuva on otettu talon eteläseinustalla niin, että joki jää etuoikealle. Huomaa myös lähes identtinen asettelu verrattuna Tammikuun kuvaan. Tämän kuvan ottajasta tai ottamisajankohdasta ei ole säilynyt tietoa. Melkein voisi arvata sen olevan samojen amerikkalaisten ottama, niin samaan tyyliin ihmiset on järjestetty kuvaan.
Vainio on edelleen asuinkäytössä, ja vastaa ulkoasultaan kuvan ottohetkeä. Vanha pihapiiri säilyi aina 1900-luvun loppuun, mutta viimeisten vuosien aikana se on kokenut rajuja muutoksia.
 --- --- ---
Onko sinulla joku muistikuva esittelemästämme kuvasta? Jos haluat täydentää kuvan tietoja tai vain muuten muistella kuvaan liittyviä tapahtumia, tee se yhteydenottolomakkeella >>

_________________________________________________________________________________Helmikuu 2007
Helmikuun kuvamme ei etene maantieteellisesti kovinkaan kauas edellisestä kuvasta. Kohteenamme on tällä erää Polson vanha silta.
Puinen pukkisilta oli rakennettu kivistä ladotuille arkuille. Materiaali on laadustaan päätellen pääosin läheisen Juolunkankaan liuskeista kiveä. Itäinen arkku on yhä jäljellä, läntinen purettiin 1960-luvulla uuden sillan valmistuttua ja vanhan käytyä tarpeettomaksi.
Keskiarkun ylävirran puolella oli virranmurtajana laaja laattakivi, jossa kerrotaan olleen hakattu vuosiluku. Tarkempia dokumentteja vuosiluvusta ei ole säilynyt, joku muisteli sen olleen 1905. Keskiarkun tasasi katerpillarilla valtio.
Ilmari Polso mainitsee muistelmissaan, että sillanrakentajana oli ollut Koskenniskan Antti-tuhari kevään 1905 tulvan koeteltua vanhaa siltaa.
Tämä kuva on otettu Vainion puoleiselta rannalta, jokseenkin nykyisen tien kohdalta, ja taustalla oikeassa kulmassa näkyy Kauniston vanha tupa, joka sekin on jo purettu.
Tämä kuvakopio on jäljennetty Aino Polson albumista.
 --- --- ---
Onko sinulla joku muistikuva esittelemästämme kuvasta? Jos haluat täydentää kuvan tietoja tai vain muuten muistella kuvaan liittyviä tapahtumia, tee se yhteydenottolomakkeella >>

_________________________________________________________________________________Tammikuu 2007
Ensimmäinen kuukauden kuva on otettu Polson Antintuvan takana, länteen viettävällä joenrantarinteellä. Kuvan ottamisvuosi on ehkä 1912.
Kuva on kopioitu tyynyliinasta. Sellaista "keksivät vain amerikkalaiset". Rauha Polso on aikoinaan saanut tyynyliinan sisarentyttäreltään joulupaketissa, Amerikansukulaisten Suomenvisiitin jälkeen.
Tämä kuva on julkaistu joskus Keskipohjanmaa-lehdessä, jolloin kuvan ottamisesta oli kulunut jo yli viisikymmentä vuotta. Silloin kuvan henkilöistä mainitaan neljän olleen elossa.
Henkilöt vasemmalta: Matti, Joeli, Juhani ja Antti ja Maija Polso, heidän välissään Ilmari, Helka, lapset Tyyne ja Helmi, sitten Serafiina, Lyydia, Hilja ja Rauha. Taaempana seisovista tunnetaan vain Matti Haapasalo ja Julius Polso.
Vanha rakennus on rakennettu tiettävästi 1700-luvun puolella ja on edelleen paikallaan muistuttaen Kylän varhaisemmasta asutuksesta.
 --- --- ---
Onko sinulla joku muistikuva esittelemästämme kuvasta? Jos haluat täydentää kuvan tietoja tai vain muuten muistella kuvaan liittyviä tapahtumia, tee se yhteydenottolomakkeella >>

Home > Arkisto > Kuukauden kuva 2007
Copyright © 2010, Polso-seura, Tämä sivu on kasattu sydänverellä ilman yhteiskunnan tukea saati EU-hankeaktivaattoreita.
Verkkopalveluntarjoajamme lupaa, että sivustomme sijaitsee hiilineutraalissa palvelinkeskuksessa. Palautetta sivustosta ja kehitysehdotuksiasi voit jättää tästä.