Polso.fi

Valikko

 

 

Viimeisin päivitys:
3.4.2018 14:53:02

Olet Polso.fi -etusivulla. Polso on pieni kylä Keski-Pohjanmaalla, josta ovat lähtöisin myös Polso- ja Polsa-sukunimiset henkilöt. Tätä sivustoa pitää yllä Polso-seura. Lisää tietoa kaikesta löytyy sisempää. Tervetuloa!  

Tapahtuuko kylällä tai kylään liittyen jotain, mistä tällä sivulla ei kerrota? Ilmoita siitä palaute-lomakkeella! Julkaisemme ilomielin kaikki Polsoa koskevat tiedotteet.

Ajankohtaista

Katso kaikki Ajankohtaista-palstan päivitykset täältä >>

17.04.2016
14.4.2016 aamuyöllä kahden aikaan kylän ohi vietiin isoa kuljetusta, jonka takia sähkö katkaistiin tunniksi. Huhutaan, että kuljetettua isoa säiliötä vietiin Äänekosken uudelle biotehtaalle ja että tällaisia kuljetuksia olisi kevään aikana kaksikymmentä. Kolonnalla kesti yli puoli tuntia selvitä kylän ohi. Aamuksi saattueen piti olla Lestijärvellä, josta matka jatkuisi seuraavana yönä kohti määräpaikkaa. Keskisuomalaisen uutisjuttu aiheesta >>
Katso kuvat kuvapankista


22.03.2016
Näinä aikoina vuodesta - kun yöpakkaset tekivät kunnon hankikelit - sitä taas ihminen muistaa, että viiden minuutin hiihdon päässä kotiovelta sijaitsee Pilvineva, tuo monen tuhannen hehtaarin laajuinen soidensuojelualue. Nyt sinne kannattaa mennä: kävellen tai hiihtäen, jopa pyörällä. Jos päristely vaikuttaa mielenkiintoisemmalta puuhalta, niin sitä varten suon halki on tehty moottorikelkkareitti. Tältä Pilvinevalla näytti tänään, ja hiihtäen pääsi äkkiä.

 
25.01.2016 Laskiaiset 
Entisten ja nykyisten pyhäkoululaisten ja opettajien yhteistä laskettelupäivää vietettiin Polsossa Halsuanjokitörmällä sunnuntaina 24.1. Tapahtuma kokosi mukavan määrän osanottajia. Jokitörmällä oli mäenlaskumahdollisuus, ja kireiden pakkasten ansiosta joessa oli kunnon jää, jolla pystyi luistella ja ottaa kyytiä napakelekasa vaikka pyörryksiin asti. Aktiviteettien jälkeen laulettiin ja juotiin kuumaa mehua.


06.01.2016 Hyvää uutta vuotta 
Polsossakin paukkuu näillä ajoin pakkanen. Uuden vuoden myötä onnistuimme palauttamaan pitkään kadoksissa olleen kuvapankkimme takaisin katseltavaksi.
Polso.fi-sivulla on kuluneena vuonna ollut vilkasta. Kuukausittainen kävijämäärä on tilastoinnin mukaan ollut keskikokoisen suomalaisen kunnan verran, päivittänkin on kirjautunut parhaimmillaan jopa kaksisataa käyntiä. Yksittäisiä sivuja on sivuvierailujen aikana avattu montakymmentä tuhatta kuukausittain. Määrä on suuri, jos sitä vertaa vaikkapa Polso-sukunimisiin maailmassa. Tämä yllättävä fakta tietysti asettaa paineita hiljaiseloa viettäneelle sivun ylläpidolle. Ehkä sitä vielä joskus jotain ehtisi tällekin sivulle tehdä. Sen myötä menestystä alkaneelle vuodelle 2016!

10.01.2015
Hyvää uutta vuotta 2015
 
Vuodenvaihteen Perhonjokilaaksossa oli peräti koko sivu Polsosta. Vastaavaa ei ole tapahtunut ihan viime vuosina. Sen myötä hyvää alkanutta vuotta!


20.7.2014 Avoinmaaseutu.fi
Olisi kiva viedä lapset tutustumaan lehmiin, mutta miten se onnistuu? Entä mistä saisi maukasta marjamehua tai spelttijauhoja? Uusi verkkosivusto auttaa. Sivusto on ollut nyt avoinna runsaan kuukauden. Mukana on yli 70 tilaa, jotka ovat valmiita avaamaan ovensa kuluttajille, ja myynnissä lähes 400 tuotenimikettä. Verkkokaupassa myydään elintarvikkeiden lisäksi muun muassa lahja- ja koriste-esineitä, kosmetiikkaa, pesuaineita, lankaa ja kirjoja. Kriteerinä on, että tuotteet on valmistettu Suomessa ja mieluiten kokonaan kotimaisista raaka-aineista. Lisääkin myytäviä tuotteita kaivattaisiin.
http://www.avoinmaaseutu.fi/

03.06.2014 Paikan henki historiallisella Keski-Pohjanmaalla

Maanantaina Kokkolan yliopistokeskuksessa julkaistiin poikkitieteellinen Genius Loci eli Paikan henki -sivusto, joka kokoaa tarinoita Keski-Pohjanmaalta. Alueen asukkaat ovat saaneet ja saavat yhä itse jättää nettisivuille tarinoita ja paikkatietoja. Mukana on murhetarinoita, kertomuksia maasta, merestä ja henkisyydestä: kirkoista, kirkkopoluista ja piilopirteistä, laivanrakennuksesta, aarteista, jopa kummituksista. Sivuilla voi liikkua kohteiden välillä virtuaalisesti tai ottaa älypuhelimen retkelle mukaan kertomaan tarinoita. Tarkoituksena onkin tarjota taustamateriaalia omaehtoiseen seikkailuun ja matkailuun alueella.

Hanke lähti liikkeelle seitsemän vuotta sitten. Aluksi maaseudulla, syrjässä pääreiteiltä sijaitsevia kohteita haluttiin mukaan kehitteillä olevien pyhiinvaellusreittien verkostoon. Tavoitteena oli löytää hengellisiä ja henkisiä kohteita. Vuosien varrella tavoite ja toiminta laajeni. Tällä hetkellä tarinoita on noin 600. Genius Loci-sivut: http://geniusloci.chydenius.fi/index.php?lang=fi >>


25.03.2014 Kemoran moottorirata uusille omistajille
Vetelin kunta myy Pitkäkoski Oy:n kautta omistamansa Kemoran moottoriradan, 24 vuotta toimineen liukkaankelin ajoharjoitteluradan sekä Savelan leirintäalueen, joka sijaitsee Halsuanjoen varressa aivan moottoriradan vieressä. Moottoriradan ostajat ovat tähän saakka rataa hallinnoineen Pitkäkoski Oy:n henkilöstöä, ja moottorirataa ylläpitämään perustetaan uusi yhtiö. Perhonjokilaakso-lehden uutisen mukaan tarkoituksena on kehittää erityisesti liukkaankelin radan sekä moottoriradan käyttöä koulutus- ja testaustarkoituksiin yrityksille. Myös matkailupalveluiden tarjonnan lisääminen on uusien omistajien intresseissä. Siihen alueen luontokohteet tarjoavat hyvät mahdollisuudet. Radikaaleja muutoksia nykyiseen toimintaan ei ole tulossa, ja Kemora-nimi säilyy. Kunta luopuu moottoriradasta, koska tämänkaltaisen toiminnan pyörittäminen ei kuulu kunnan ydintoimintoihin. Yksityisen omistajan on myös mahdollista kehittää toimintaa mm. investointitukien avulla. Kauppasumma oli 700 000 euroa. Pitkäkoski Oy jää kunnan omistukseen.

Aikaisemmin talvella kunta aloitti Pitkäkosken alueen rantakaavan teon ja asetti osallistumis- ja arviointisuunnitelman julkisesti nähtäville. Tavoitteena kaavassa on Savelan leirintäalueen kehittäminen. Kaava koskee vain kunnan ja Pitkäkoski Oy:n omistamia maita, ja maakuntakaavassa alue on maaseudun kehittämisen kohdealuetta, jossa yhdistyy toiminnallisesti erilaisia intressejä, kuten mm. koskikalastus ja moottoriurheilu. Kuvituksena käytetty logo on Kemoran materiaalipankista. Kemoran moottoriradan sivut >>


05.01.2014 Halsuanjoen ekologinen tila tyydyttävä 
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on teettänyt arvion ympäristön tilasta alueellaan, ja siinä alueen vesistöt on luokiteltu kuntonsa mukaan viiteen luokkaan. Halsuanjärven ja -joen, kuten koko Perhonjoenkin ekologinen tila on määritelty tyydyttäväksi, kun tavoitteena on hyvä tai erinomainen. Ekologinen luokittelu tarkoittaa sitä, että veden laadun lisäksi luokittelussa otetaan huomioon vedessä olevan eliöstön kunto. Luonnonvesien laadun parantamisessa suurin merkitys on kuormituksen vähentämisellä. Ely-keskuksen arvion mukaan maatalous on suurin kuormittaja, ja sen vaikutusta voidaan vähentää suojavyöhykkeillä sekä niin, että pellot ovat talven yli kyntämättä. Toisiksi suurin kuormittaja on metsätalous ja kolmantena tulee turvetuotanto, joskaan sen kuormitus ei koostu ravinteista vaan kiintoaineesta. Haja-asutusalueiden asuinkiinteistöjen viemärivesien valumilla ei katsota olevan suurta merkitystä Perhonjoen vesistöalueella. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Perhonjokilaakso-lehti.

Valokuva on otettu joulun välipäivinä 2013, jolloin Halsuanjoen virtaama oli poikkeuksellisen suuri. Venetjoen tekojärven juoksutus oli lupaehtojen mukaisessa maksimissaan. Kylän kohdalla vesi nousi pelloille saakka. Linkki pintavesien ekologisen tilan raporttiin >>


21.08.2013 Keski-Pohjanmaan liitto kartoittaa kaivostoiminnan sosiaalisia vaikutuksia
Keski-Pohjanmaan litium- ja ilmeniittiesiintymät ovat suuruudeltaan Euroopankin mittakaavassa merkittäviä. Litiumia käytetään akkumateriaaleissa, joita tulevaisuudessa tullaan tarvitsemaan entistä enemmän mm. uusiutuvan energian varastointiin – akkuihin ja paristoihin.
Keski-Pohjanmaalla on menneillään kaksi kaivostoimintaan tähtäävää hanketta, joista toisen, Ullavan Läntän, vaikutukset näyttäisivät ulottuvan Halsuanjärven ja sitä kautta myös Halsuanjoen vesistöön.
Hankkeet ovat niin pitkällä, että Keski-Pohjanmaalla saatetaan aloittaa kaivostoiminta jo lähivuosina. Kaivostoiminnan aloittaminen toisi tulevaisuudessa erilaisia ihmisiin ja yhteiskuntaan kohdistuvia vaikutuksia Keski-Pohjanmaalle. Keski-Pohjanmaan liitto haluaa olla mukana kestävän kaivosteollisuuden kehittämisessä ja selvittää kaivosteollisuuden sosiaalisia vaikutuksia alueensa ihmisiin. Tämä toteutetaan sähköisellä kyselyllä, johon pääsee vastaamaan 21.8.2013 – 20.9.2013 sähköisesti. Linkki Keski-Pohjanmaan liiton sivulle, josta löytyy myös kyselylomake >>


06.04.2013 Pönttöpyhäkoulu
Pyhäkoululaisille oli tarjolla vähän erilainen pyhäkoulu, kun lauantaina 6.4. kokoonnuttiin tekemään porukalla linnunpönttöjä. Pöntöt lähtivät sitten pyhäkoululaisten mukana ympäri kylää, menipä muutama naapurikunnankin puolelle.


01.05.2012 Tulvahuippu osui vapulle
Tänä keväänä ehdittiin jo uskoa, ettei kovia tulvia tulisikaan, mutta huhtikuun lopulla vedet alkoivat nousta. Alajoen myllyn padolla virtaamien on tänä keväänä suurimmillaan laskettu olleen 85 kuutiota sekunnissa. Viimeksi vesi on ollut yhtä korkealla yli kymmenen vuotta sitten, vuonna 2000. Yläpuolisessa Halsuanjärvessä tulvakorkeus oli Perhonjokilaakso-lehden mukaan 120,50. Lehden tietojen mukaan pahin tulva nykyisen säännöstelykulttuurin aikana on koettu 1977, jolloin virtaamaa oli 90 kuutiota sekunnissa. Katso tulvakuvia kuvapankistamme >>

10.01.2012 Kemora teettää meluselvityksen
Loppuvuoden hulinassa on jäänyt tyystin raportoimatta tämä Polsoakin sivuava aihe. Kemoran kanssa on 1980-luvulta saakka ainakin näillä nurkilla eletty rauhanomaista rinnakkaiseloa. Aina toisinaan on kummasteltu ajojen ääntä tyyliin, mitenkähän ne pystyy sielä olehan ko tääläki käy näin kova mökä.
Polsosta matkaa radalle on parisen kilometriä. Sitäkin lähempänä asuvia ihmisiä on, ja ilmeisesti joitakin meteli ja lisääntyneet ajopäivät ovat alkaneet häiritä enemmänkin. Metelin voimaa ei ainakaan vähennä radan ympärillä olevien metsäalueiden viimeaikainen raivaaminen pelloksi. Kunnan ympäristölautakunnalle onkin laadittu aiheesta kirjelmä, jonka lopputuloksena ratayhtiö on ilmoittanut teettävänsä meluselvityksen Sito Oy:lla. Selvitys tehdään vuoden -12 aikana. Lisätietoa Kemoran uutiskirjeestä: http://www.kemora.fi/Kemora_News_3-2011.pdf
YLE paikallisuutisten kirjoittamaa: http://yle.fi/alueet/keski-pohjanmaa/2011/10/kemoran_moottorirata_arsyttaa_asukkaita_2964585.html
Ilmakuva Kemoran radasta on lainattu yhtiön kuvapankista.


25.10.2011 Kanteleet netissä
Polsolainen mestaripelimanni Voitto Isosaari avasi perustamalleen nostalgiset-ryhmälle oman nettisivun. Sivun on tarkoitus koota yhteen vanhojen nostalgiakanteleiden harrastajia. Puolivirallisessa kerhossa harrastetaan soittamista kaikissa muodoissa, ja kerhosta on tarkoitus koota myös soittoporukoita erilaisiin tilaisuuksiin. Nettisivuilla esitellään Isosaaren keräämä soitinkokoelma, joka on kerholaisten käytössä. Kuvassa on kokoelman ns. "juoperilainen" Soitto-Sannan kantele, kuva Voitto Isosaaren. Sivuihin voi tutustua osoitteessa: http://www.kanteleet.fi/

11.06.2011 Kuvapankki

Polso-seuran valokuvapankki on nyt virallisesti julkaistu. Sisältö koostuu pääasiassa vanhoista kuvista ja sitä päivitetään tasaisen epätasaisesti. Mukaan olisi toki mukavaa saada kuvia myös nykyisestä elämästä kylällä. Valokuvasivulla voit vapaasti selata ja kommentoida valokuvia. Olisimme kiitollisia, mikäli kertoisit mahdolliset omat muistosi valokuvista kommentteina kuvasivuilla. Palautetta valokuvista ja kuvatoiveita voi lähettää myös palautelomakkeemme kautta. Jos sinulla olisi joku vanha tai uusi kuva lisättäväksi, ilmoita siita samaa kautta! Tässä kuvassa on Peltolankosken vesimylly kuvattuna joskus 1960-luvulla. Kuvapankki on osoitteessa www.polso.fi/kuvapankki

18.10.2007 Onko kenelläkään valokuvia Polson kaupparakennuksista?
Polsossa on ollut sekatavarakauppatoimintaa KPO:n lisäksi myös Aleksi Haapasalon perikamarissa, Lassilla sekä Kauppa-Taunon kaupassa, joka myöhemmin on tunnettu Vainion kauppana. Tämä viimeksimainittu kauppa jatkoi toimintaansa vuoteen 1998.

Kuvia kaupparakennuksista on jo joitain Kuvapankissamme. Jos jollakulla on lisää valokuvia tai muistoja Polson kaupoista, ilmoittakaa ja kertokaa palautelomakkeella tai sähköpostilla!

 
Mitä lisää tahdot etusivullemme?
Onko sinulla hyviä ehdotuksia sivujemme kehittämiseksi?
Jos on, klikkaa tästä ja vaikuta!
Sorry. Your browser does not support HTML5 canvas element. Selaimesi ei tue HTML5 canvas elementtiä. Päivitä selaimesi uudempaan.

Polso:

>> Ilmatieteenlaitos: Polson sää

Päivän sää

>> LookUp.fi

Lähikyliltä ja kauempaa:
>> Kalliokosken Sana
>> Perhonjokilaakso.fi
>> Prasu.fi
>> Keskipohjanmaa.fi

>> Maaseutumedia.fi
>> Maaseuduntulevaisuus.fi
>> Kantrilehti.fi
>> Pellervo.fi
>> Helsinginsanomat.fi
>> Suomenkuvalehti.fi

>> Yle.fi
>> Yle.fi/Radiokeskipohjanmaa
>> Järviradio.fi

>> Avoinmaaseutu.fi
>> Landelooks
>> Ennenvanha.fi
>> Forest.fi

>> Veteli.fi

>> Halsua.fi
>> Kase.fi

>> Keski-Pohjanmaa-kulttuuri.fi
>> Halsuanjoki, koskikalastus
>> Kemora.fi
>> Perhonjokilaakson-
kuvataideyhdistys.com


Etusivu
Copyright © 2010, Polso-seura, Tämä sivu on kasattu sydänverellä ilman yhteiskunnan tukea saati EU-hankeaktivaattoreita.
Verkkopalveluntarjoajamme lupaa, että sivustomme sijaitsee hiilineutraalissa palvelinkeskuksessa. Palautetta sivustosta ja kehitysehdotuksiasi voit jättää tästä.