Polso.fi

Valikko

 

 

Viimeisin päivitys:
22.2.2021 19:45:16

Polson-Sillanpään sota


8.12.2008

Milloin käytiin Polson-Sillanpään sota?, kysyttiin Perhonjokilaakso-lehden 4.12. ilmestyneen numeron Lukijan lyhyet-palstalla. Kummallista, ihmettelee tarkkasilmäinen ja historiansa opiskellut lukija. Ratkaisu häämöttää, kun aletaan plarailla edellistä Perhonjokilaakson numeroa, joka ilmestyi 27.11.2008. Siinä on julkaistu seuraavanlainen ilmoitus:


Aluksi kaikki näyttää ihan normaalilta, mutta hetken ilmoitusta tutkailtuaan tarkka lukijamme alkaa pohtia erästä asiaa, joka näyttää ilmoituksen valossa tapahtuneelta tosiasialta. Onko tämä Polson-Sillanpään sota kokonaan hautautunut uudempien veteraanitarinoiden varjoon, vai kenties vaiettu kuoliaaksi? Mielikuvituskin herää. Oliko tämä sota naapurikylien rajakiistoista johtuvaa vihamielisyyttä vai kenties taistelua sekatavarakaupan saamiseksi Sillanpäästä Polsoon? Jälkimmäistä ainakin tukisi se, että Polsolainen taksiautoilija ja kauppias piti liikettään Sillanpäässä.

Myöhemmin saadaan kuulla lisää: Muistolaatta on siirretty. Paikallislehden pienessä uutisessa Vetelissä paikalla ollut reportteri keroo kuinka "Polson-sillanpään koulupiirin alueelta jatkosodassa kaatuneitten tai haavoittumisen takia sotasairaalassa kuolleitten sankarivainajien muistolaatta siirrettiin näkyvämmälle paikalle Vetelin keskuskoulun tiloihin toisten muistolaattojen yhteyteen." Ja että "Tilaisuudessa keskuskoulun vararehtori Matti Vatka muistutti vapauden viestin eteenpäin viemisestä. Antti Uusitalo lausui runon `Nimet´ ja koululaisten kuoro esitti Toivo Kuulan säveltämän Isänmaa-laulun.
Veteraanijärjestöjen puheenvuorossa Erkki Laasanen kannusti nuoria kunnioittamaan ja arvostamaan itsenäistä Suomea. Tilaisuus päätettiin yhteislauluun Maa on niin kaunis."
Home > Etusivu > Ajankohtaista jatkuu > Polson-Sillanpään sota
Copyright © 2010, Polso-seura, Tämä sivu on kasattu sydänverellä ilman yhteiskunnan tukea saati EU-hankeaktivaattoreita.
Verkkopalveluntarjoajamme lupaa, että sivustomme sijaitsee hiilineutraalissa palvelinkeskuksessa. Palautetta sivustosta ja kehitysehdotuksiasi voit jättää tästä.